Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Martin PAGE | M-am hotarat sa devin prost - roman

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Martin PAGE    |    M-am hotarat sa devin prost    r o m a n

HUMANITAS fiction, 2015, 2017

Colectia Raftul Denisei – coordonata de Denisa COMANESCU

Traducere din franceza de Adriana GLIGA

||||

Motto:

„Ii invidia pentru tot ceea ce nu stiau.”

Oscar Wilde,

Crima Lordului Arthur Savile

„Ob-la-di ob-la-da life goes on bra.”

The Beatles, Ob-la-di, ob-la-da,

White Album

p. 7/ e x t r a s

Lui Antoine i se paruse dintotdeauna ca are varsta cainilor. Cand avea sapte ani, se simtea obosit ca un om de patruzeci si noua; la unsprezece, avea deziluziile unui batran de saptezeci si sapte. Acum, la douazeci si cinci de ani, sperand intr-o viata ceva mai blanda, Antoine a luat hotrararea sa astearna peste creierul lui giulgiul prostiei. Constatase de prea multe ori ca inteligenta este cuvantul care desemneaza prostii bine ticluite si frumos pronuntate, ca este atat de pervertita, incat de multe ori esti mai avantajat fiind prost decat intelectual consacrat. Inteligenta te face nefericit, singuratic, sarac, pe cand deghizarea inteligentei iti confera o imortalitate de hartie de ziar si admiratia celor care cred in ce citesc.

Ceainicul incepu sa scoata un tiuit anemic. Antoine turna apa care bolborosea intr-o ceasca albastra, impodobita cu o luna inconjurata de doi trandafiri rosii. Frunzele de ceai se deschisera involburandu-se, raspandindu-si culoarea si mirosul, in timp ce aburii se inaltau si se amestecau cu masa de aer. Antoine se aseza la birou, in fata singurei ferestre a garsonierei lui ravasite.

Isi petrecuse noaptea scriind. Intr-un caiet mare de scolar, dupa numeroase tatonari, dupa pagini de ciorne, reusise in fine sa dea o forma manifestului sau. [...] In aceasta noapte de iulie, Antoine consemnase asadar argumentele care urmau sa explice renuntarea lui la gandire. Caietul avea sa ramana ca marturie a proiectului sau, in caz ca nu va iesi teafar din aceasta experienta periculoasa.

SPECIFICATII

An aparitie 2015, 2017