Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Patericul Egiptean

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

PATERICUL EGIPTEAN. 

Ce cuprinde cuvinte folositoare ale sfintilor batrani. 


Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei. 

Editura REINTREGIREA – Alba Iulia, 2014. 


Extras din Cuvantul inainte al Inaltpreasfintitului Parinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

In pustiul si in Muntii Egiptului s-au asezat vietuitori din majoritatea partilor crestine ale Imperiului, ca Asia Mica si Europa. Monahii urmareau linistea si pacea, pe care nu le aveau in lume, cautau iertarea de pacate, randuiala mintii si a inimii, imbunatatirea acestora prin contemplatie si fapte mai bune, si mantuirea sufletului. Asceza lor eremitica si chinoviala cuprindea, intre altele, elemente ca: postul si rugaciunea, pocainta si lacrimile, munca si ajutorarea celor nevoiasi, smerenia si lepadarea de sine, infranarea si rabdarea. Monahii erau angajati in lupta cea buna contra pacatului, cel mai viclean si sinistru dusman al vietii spirituale si fizice.Ei stiau ca prin eforturi ascetice, umbrite de harul dumnezeiesc, se poate diminua asaltul pacatului si se poate obtine stapanirea asupra pornirilor pasionale, asupra sinelui dominat de egoism.

In scoala teologicaa a pustiei, acesti “ostasi ai Duhului Sfant” s-au nevoit pana la desavarsire, urmand indemnul Sfantului Apostol Pavel: “Cautati sfintenia, fata de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evr. 12, 14). Multi dintre cuviosii pustnici au numele lor inscrise in cartea vietii si in calendarul Bisericii.Inca pe pamant fiind, cuvintele lor aveau putere multa, pentru ca erau izvorate din experienta intalnirii cu Dumnezeu in “preafrumoasa pustie” sau in “muntele Domnului”. 


Extras de la p. 457

(19) Zis-a un batran: “Sfintii, avand pe Dumnezeu intru sine si pe cele de aici le mostenesc, adica nepatimirea, si pe cele de dincolo, caci si acestea, si acelea sunt ale lui Hristos. Iar cei ce il au pe El, au si pe cele ale Lui. Iar cel ce are lumea, adica patimile, nimic nu are, decat numai patimile ce-l stapanesc.”

(20) Zis-a un iubitor de Hristos ca dator este cel ce da milostenie, asa sa dea, ca si cum el ar lua. Ca o milostenie ca aceasta il apropie de Dumnezeu.

SPECIFICATII

An aparitie 2014