Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Olga TOKARCZUK | Calatoria oamenilor Cartii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Olga TOKARCZUK    |    Calatoria oamenilor Cartii

Premiul Nobel pentru Literatura – 2018

POLIROM, 2019

Colectia Biblioteca Polirom – Actual

Traducere din limba polona de Constantin GEAMBASU

||||

Gauche este in aceasta poveste o aparitie intamplatoare. Nimic nu arata ca va lua parte la calatorie. El nu intra in plan. Povestea vietii lui este plina de astfel de intamplari, dar, intrucat tot nu se stie ce este intamplarea, ne putem disculpa cu constiinta curata in fata abuzului principiului potrivit caruia, daca se intampla ceva, tocmai intamplarea in sine este cea mai buna justificare.

Intamplarea a inceput sa-si faca loc in viata lui Gauche pentru prima oara atunci cand, inchizand poarta inainte de lasarea intunericului, l-a gasit una dintre surorile clarise. Era pe atunci un sugar pipernicit, racit si cu siguranta n-ar fi supravietuit peste noapte. Zacea fara sa se miste, cu ochii larg deschisi. Nu plangea. S-ar fi putut ca glasul sa-i fi inghetat pentru totdeauna in seara aceea de decembrie timpuriu sau poate ca sugarul nu avea glas deloc. Maicile au considerat drept semn si blagoslovire sa nu poti niciodata sa tipi intr-o lume in care glasul omenesc este doar glasul celui ce striga in pustiu.

Clarisele au luat copilul mai intai la ele, dar, cand a inceput sa le creeze prea multe dificultati, l-au dat unei femei dintr-un sat de langa manastire. Femeia aceea avea copiii ei, la fel de piperniciti si de amarati. S-a ocupat de baiat cu simtul datoriei, fiindca nu dorea sa contribuie cu mana ei la opera mortii: se nascuse pentru a da viata si a ocroti viata. Si moartea este o femeie, dar ea ofera viata de cea mai buna speta, viata vesnica.

SPECIFICATII

An aparitie 2019