Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Laurentiu PETRILA | Criza valorilor europene in contextul globalizarii – Perspective identitare asupra Europei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Laurentiu PETRILA    |    Criza valorilor europene in contextul globalizarii – Perspective identitare asupra Europei

Editura EIKON – Bucuresti, 2019

Cuvant inainte de Radu PREDA

||||

Extras de la p. 172

Conform TUE – Tratatului pentru Uniunea Europeana, „Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati. Uniunea urmareste sa promoveze pacea, valorile si bunastarea popoarelor sale.” (TUE, Titlul I, Articolul 2 si 3)

Daca pentru stabilirea valorilor europene comune, asa cum au fost enumerate conform Art. 2, nu au fost discutii controversate, nu acelasi lucru se poate spune despre includerea sau nu a unor referinte la Dumnezeu si la mostenirea crestina a Europei. „In ciuda atentiei care i s-a acordat si in ciuda incercarilor Poloniei de a reactiva problema cu ocazia Conferintei din 2007, aceasta dezbatere a fost si a ramas la marginea altor teme”. Faptul ca s-a renuntat la o referinta explicita vis a vis de mostenirea crestina a fost inteleasa si ca o batalie pierduta pentru sufletul Europei.

Aspectele legate de etica Uniunii au fost o parte importanta a dezbaterilor, astfel incat in Articolul 2 au fost mentionate principiile de baza si limitele actiunii Uniunii si statelor membre. „In primul rand, este vorba despre valorile de baza, cele care fac popoarele Europei sa se simta parte a aceleiasi Uniuni. Aceste valori sunt dezvoltate in Carta Drepturilor Fundamentale, precum si in Titlul referitor la viata democratica a Uniunii. Ele constituie baza identitatii europene si substratul proiectului constructiei politice europene.

SPECIFICATII

An aparitie 2019