DESCRIERE
Ion OTESCU - Credintele taranului roman despre cer si stele
Editura Paideia, 2002
Colectia Stiinte sociale
Extras/ I. Constelatiuni, I. Cele doua Urse
a) In genere sunt numite Carul mare si Carul mic. Cele patru stele ce formeaza trapezul din ele se numesc Roatele Carului, iar celelalte trei Protapul, sau Tanjala Carului, sau Oistea. In unele parti insa li se zice si Ursul Mare si Ursul mic, trapezul celor patru stele fiind Trupul Ursului si celelalte trei Coada Ursului. Iar Carului Mic i se mai zice si Plugusorul sau Grapa.
Si de insemnat e ca taranii de mai peste tot au ideea ca cele doua Care sunt totdeauna spre miazanoapte, si unii chiar se calauzesc dupa ele noaptea.
b) Stelei Polare ii zic unii si Imparat, iar altii Candela Cerului, desigur, din cauza ca aceasta stea e fixa de miscarea diurna, si e singura stea mai luminoasa in acea parte a cerului.
Insa Stelei Polare i se zice mai in general Stalpul sau Steajarul de la arie, numire din care rasare invederat ca taranii au constiinta , cel putin nedeslusita, nelamurita, a fixitatii Slelei Polare, si ca cerul se invarteste imprejurul acestii stele, ca si caii in arie imprejurul steajarului.
c) Altii zic Stelei Polare si Steaua Ciobanului pe Venera ca Luceafar de seara , ceea ce isi are insemnatatea sa, cand avem in vedere ca aceasta numire nu are nici o legatura cu nimic particular ciobanilor, si ca francezii tot astfel numesc acest luceafar.
In fine, Steaua Polara mai e numita si Tagara, sau Tagara sau Tagara.