In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

Ioan Petru CULIANU | Pergamentul diafan - Ultimele povestiri, scrise in colaborare cu H.S. WIESNER

0 opinii / Scrie o opinie
  • 14,40 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ioan Petru CULIANU    |    Pergamentul diafan - Ultimele povestiri, scrise in colaborare cu H.S. WIESNER

POLIROM, 2013

Colectia Top 10+

Traducere de Mihaela GLIGA, Mihai MOROIU si Dan PETRESCU

||||

Ordinea secreta/ e x t r a s

Sinuozitatea gandirii lui Ioan din Cappadocia se armonizeaza ci imposibilele contorsionari ale solului, asa cum sunt ele inca vizibile in tara lui natala, care multe secole n-a oferit ospitalitate decat trogloditilor crepusculari si neoplatonicienilor. Firul vietii lui a cuprins probabil o parte din indelungatii ani de care s-a bucurat prietenul sau anatolian Apollinarie din Laodiceea – ereziarh, elenofil si arhiereu. Acesta, inainte de a fi condamnat de Sinodul de la Constantinopol, transpusese naratiunile biblice in dialoguri platoniciene. Psalmii in hexametri homerici si vietile sfintilor in cadente euripidice, care s-au bucurat de mare popularitate.

Ioan din Cappadocia este mentionat pentru prima oara, impreuna cu cainitii, in capitolul 38 al unui manuscris cuprinzand Panarionul (sau Sipetul medicinal) al veninosului Epiphanie, episop de Salamina, in a carui ortodoxie adamantina rasuna inca amara satisfactie de-a fi triumfat asupra seducatoarelor tinere si frumoase trimise lui de catre stratioti si fibioniti.

Legatura dintre Ioan si cainiti nu este deloc limpede. Asa se explica de ce a scornit Karl Holl o nota lipsita de inteles, menita sa justifice omiterea lui Ioan de Cappadocia din editia standard a operei lui Epiphanie. Ioan nu este pomenit in Anacephalaeoses. Ibn al-Nadim in Kitab al-Fihrist il expediaza scurt, acuzandu-l ca ar fi traducianist si sustinator al promiscuitatii sexuale. Sursa lui, evident, este o traducere gresita din Epiphanie; el nu ofera nici o lista de lucrari.

SPECIFICATII

Autori Ioan Petru Culianu
Editura Polirom
An aparitie 2013