Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioan Petru CULIANU - Pacatul impotriva spiritului - Scrieri politice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,11 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ioan Petru CULIANU - Pacatul impotriva spiritului -  Scrieri politice

POLIROM, 2013

Colectia eseuri & confesiuni

 

Extras/ Pacatul impotriva spiritului (p. 14)

Crestinismul afirma ca toate pacatele se iarta afara de unul singur: pacatul impotriva Spiritului.

In ziua de astazi, pacatul impotriva Spiritului are mai multe nume: imobilism, minciuna consolidata, genocid cultural. In expresia „genocid cultural”, efectul ucigator al pacatului este imediat vizibil.

Fizica moderna ne ofera o metafora atragatoare: cea a unui numar infinit de universuri posibile care exista in mod tot atat de „real” ca si acela pe care il impartasim cu totii, acesta din urma nefiind exact un univers intre celelalte, ci un fel de sectiune printr-un numar infinit de universuri paralele.

Tot asa, plimbandu-ne din loc in loc pe pamant, suntem nevoiti sa admitem ca nu exista o singura, ci mai multe realitati singulare, create de un mare numar de spatii cultural-istorice diferite. Intr-un anume sens, trecutul fiecarei culturi nu este nici el mort, iar viitorul ei este deja prezent in nuce; nenumarate universuri ne asteapta dupa toate colturile: in anumite locuri ajunge sa traversezi o strada pentru a schimba ostensibil universul. 

(pp. 15-16)

Singurul univers de proportii mondiale care duce direct in moarte prin pietrificare, prin inghetare, este universul comunist.

El nu este capabil a-si transcende in nici un fel conditia de existenta, care este falsificarea unor date de fapt. Dintre toate universurile prezente in perimetrul lumii, unele mizerabile, altele insangerate, altele opulente, universul comunist este singurul care nu are viitor, fiindca nu are viata. Efectul sau este genocidul cultural. Cauza sa este pacatul impotriva Spiritului.

[...] Pecetea mortii se numeste la unii „patriotism”, la altii „traditie”; in Romania ea nu are nume, dar este minciuna organizata, moarte spirituala. N-o vezi la fata decat in cele mai groaznice cosmaruri, iar cine n-are cosmaruri a fost demult inghitit de ea. O durere nesfarsita ma cuprinde cand imi dau seama ca silueta unor compatrioti de-ai mei nu-i altceva decat perdeaua stravezie a neantului. Comunismul a zvarlit sute de milioane de victime in universul infernului: inghetare, uitare, imobilitate – MOARTE SPIRITUALA.

19 aprilie 1987

Agora, Philadelphia, vol. , nr. 1, 1987

SPECIFICATII

An aparitie 2013