Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioan Petru CULIANU | Arborele Gnozei. Mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu la nihilismul modern

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ioan Petru CULIANU    |    Arborele Gnozei. Mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu la nihilismul modern

POLIROM, 2015

Colectia Biblioteca Ioan Petru CULIANU

Editia a II-a

Traducere de Corina POPESCU

||||

Elogiu lui Ioan Culianu si Arborelui Gnozei

„Daca n-ar fi disparut dintre noi, Ioan Culianu ne-ar fi daruit multe alte carti deschizatoare de drumuri cum este cea de fata. O capodopera de eruditie.” – Umberto ECO

Cuvant inainte/ e x t r a s

In aparenta, si numai in aparenta, subiectul acestei carti il constituie studierea unor curente – mai intai din domeniul religiei, apoi din domeniile filozofiei, literaturii si stiintei – care au in comun o serie de premise, cum ar fi aceea ca lumea aceasta si Creatorul ei sunt, daca nu de esenta rea, cel putin de esenta inferioara. In masura aceasta, cei interesati de studiul istoriei Evului Mediu vor afla in cartea de fata o alternativa complet adusa la zi la lucrarea clasica a lui Steven Runciman The Medieval Manchees, iesita astazi din uz; si, mai mult decat atat, cei care se ocupa de studiul Antichitatii tarzii vor intalni aici cea mai completa expunere a mitologiei gnostice (incluzand maniheismul si pe negnosticul Marcion) intreprinsa vreodata pana acum.

Cu toate ca, potrivit asteptarilor mele, cartea se va dovedi destul de incitanta pentru specialistii din domeniile mai sus mentionate, de la istoricii Antichitatii tarzii si pana la medievalisti, cred totusi ca noutatea ei fundamentala nu rezida atat in masa de informatii – adunate pentru prima oara la un loc -, ci in metoda. Conceptia noastra moderna asupra istoriei este imprecisa si depasita. Are nevoie de o revizuire radicala, in lumina a ceea ce se petrece in unele arii mai sofisticate ale stiintei, a caror viziune asupra lumii a pornit sa se modifice inca de acum un secol.

SPECIFICATII

An aparitie 2015