Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Insuportabila usuratate a fiintei - Milan Kundera - editie 2018

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Milan KUNDERA  |  Insuportabila usuratate a fiintei

Humanitas fiction, 2018

Traducere din ceha de Jean GROSU

||||

Extras din Partea a sasea – Marele mars, 2

Abia in 1980 ne-a fost dat sa aflam, dintr-un articol publicat in Sunday Times, cum a murit, de fapt, fiul lui Stalin, Iakov. Prizonier in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fusese internat in acelasi lagar de concentrare cu niste ofiteri englezi. Aveau, fireste, latrine comune. Fiul lui Stalin le lasa intotdeauna murdare, dupa ce le folosea. Englezilor nu le placea sa-si vada latrinele spurcate cu cacat., chiar daca era vorba de cacatul odraslei celui mai puternic barbat al lumii, la vremea respectiva. Ii reprosara comportamentul si el se socoti ofensat. Ii reprosara inca o data si inca o data pana intr-o zi, cand il silira sa curete latrinele. Se supara, se lua la harta cu ei, se batu. In cele din urma, ceru sa fie primit in audienta la comandantul lagarului, spre a-i solicita sa arbitreze diferendul lor. Dar neamtul, prea infumurat de importanta sa, refuza o discutie despre cacat. Fiul lui Stalin nu fu in stare sa indure umilinta si, adresand cerului cele mai cumplite injuraturi rusesti, se napusti spre gardul de sarma ghimpata, incarcat cu electricitate, cu care era imprejmuit lagarul de concentrare – si gata. Trupul lui neinsufletit, care n-avea sa mai pangareasca vreodata latrinele englezesti a ramas agatat acolo ca o zdreanta in bataia vantului. [...]

Fiul lui Stalin si-a jertfit viata pe altarul cacatului. A muri pentru cacat nu inseamna o moarte pagubita de semnificatii. Nemtii care si-au sacrificat viata pentru a extinde cat mai departe spre rasarit granitele imperiului lor, rusii care au murit pentru a face ca puterea lor sa ajunga cat mai departe spre apus, da, acestia au murit, intr-adevar, jertfindu-se pe altarul unei prostii, iar moartea lor e lipsita de sens, si de orice valoare generala. In schimb, moartea odraslei lui Stalin a fost singura metafora in toiul universalei imbecilitati a razboiului mondial.

3

Cand eram copil si rasfoiam Vechiul Testament repovestit copiilor si ilustrat cu gravurile lui Gustave Dore, il vedeam acolo pe Bunul Dumnezeu salasluind pe un nor. Era un mos batran cu ochi, cu nas, purta o barba lunga, si eu imi spuneam in sinea mea ca, avand gura, Dumnezeu trebuia sa si manance. Si daca manca, trebuia sa aiba si intestine. Dar gandul acesta a avut darul sa ma sperie pe loc, caci, in ciuda faptului ca faceam parte dintr-o familie mai curand atee, simteam ca ideea intestinelor lui Dumnezeu era un sacrilegiu.

Fara nici un fel de pregatire de ordin teologic, copilul din mine a inteles, spontan, totala incompatibilitate intre cacat si Dumnezeu si, drept urmare, fragilitatea tezei fundamentale a antropologiei crestine, potrivit careia omul a fost creat de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa. Una din doua: ori omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Domnului si atunci Dumnezeu are intestine, ori Dumnezeu nu are intestine, si omul nu seamana cu El.

Vechii gnostici simteau acest lucru la fel de bine cum il simteam si eu la cei cinci ani ai mei. Ca sa transeze aceasta blestemata problema, Valentin, Marele Maestru al gnozei din secolul al doilea, afirma ca Isus „manca, bea dar nu defeca”.

Cacatul e o problema teologica mai dificila decat raul. Dumnezeu i-a daruit omului libertatea de actiune si, in ultima instanta, putem admite ca El nu e raspunzator de crimele umanitatii. Dar, responsabilitatea cacatului ii revine in intregime celui ce a creat omul, si numai Lui.

SPECIFICATII

Traducere Jean Grosu
An aparitie 2018