Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe de Claudiu LEONTE
- Cod produs:CT_21900
- Autor: Claudiu LEONTE
- Editura: Vremea
-
28,00 lei
DESCRIERE
Claudiu LEONTE
Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe
Bucuresti - Editura Vremea, 2010
Colectia Planeta Bucuresti
Extras/ Despre pestii de Bucuresti
Fiindca Dumnezeu a hotarat sa ma aduca pe lume pe un mal indepartat de Dunare, am crescut invatand sa diferentiez un biban de un caras si un salau de o stiuca. [...] Esuat intr-un moment adolescentin al vietii mele pe un mal de Dambovita sistematizata, nu am incetat nicio clipa sa incerc sa gasesc un loc in care sa ma pot hrani cu mancarea copilariei mele: PESTELE. In timp, aceasta lupta pentru vietuitoarele acvatice a devenit din ce in ce mai incrancenata, iar odata cu varsta, capacitatea mea de compromis a scazut considerabil. O privire superficiala asupra subiectului ar spune ca nobila carne se gaseste mai prin toate crasmele urbei. Eu, unul, spun ca avem o problema. Iata cateva argumente:
Majoritatea pestelui pe care il consumati in carciumi e congelat; pastravul, dorada, somonul si bibanul de mare sunt cele mai prezente specii; majoritatea pestilor pe care ii mancati sunt de crescatorie, ceea ce diminueaza considerabil calitatea carnii. Wild catch nu am descoperit in niciun meniu; putinele carciumi ce iti prezinta pestele pe pat de gheata il congeleaza seara iar dimineata, proaspat decongelat, ti-l prezinta din nou pe acelasi pat de gheata; pestii romanesti de Dunare si Marea Neagra lipsesc cu desavarsire din mai toate meniurile: sabita, platica, caras, biban auriu, oblete, chefal, zargan, lufar, cega, nisetru etc. Credeti-ma pe cuvant, nu stiti ce pierdeti. [...]
