Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Biserica si dreptul vol. 2. Izvoarele Dreptului Canonic Ortodox - Pr. prof. univ. Dr. Liviu Stan

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Biserica si dreptul vol. 2. Izvoarele Dreptului Canonic Ortodox, de Pr. prof. univ. Dr. Liviu Stan - carti drept ortodox Editura Andreiana

Importanta disciplinei Dreptului canonic i-a facut pe teologi si canonisti sa sustina reintroducerea acestei discipline si in cadrul Facultatilor de Drept si in tara noastra, mai ales ca aici, la noi la Tomis, in secolul al V-lea a trait, eruditul canonist, Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul (canonizat pe 2 noiembrie 2008 si praznuit pe 1 septembrie, prima zi a anului bisericesc), cel care a predat Dreptul canonic si intr-o Facultate de Drept la Tomis si care este „Parintele Dreptului ecleziastic apusean” 43. 

Traind vremuri de criza, atat materiala, cat si spirituala, cu atat mai mult sa reflectam la cuvintele Parintelui B. Bobrinskoy, care afirma: „Suntem chemati la dialog, pentru a marturisi, dar si pentru a descoperi ceea ce ar putea fi pozitiv la fratii nostri, pentru a auzi intrebarile ce ne sunt puse si pentru ca prin intermediul lor sa ajungem la o mai buna experienta a vietii Duhului in Ortodoxie. De asemenea, avem nevoie de o reforma profunda a institutiilor noastre eclesiale. Parintele Schmemann a vorbit pana la moartea sa despre starea de criza in care se afla Ortodoxia, criza eclesiologica, criza spirituala, criza liturgica... faptul nu inlatura analiza unor probleme, precum exercitiul colegialitatii sau practica spirituala”44 .

In final, amintim un eveniment recent, de reala importanta pentru reafirmarea si revigorarea interesului pentru studiul Dreptului canonic in Biserica noastra. Simpozionul international de Drept canonic The Place of Canonical Principles in the Organization and Working of Autocephalous Orthodox Churches, organizat la Facultatea de Teologie din Arad in perioada 10-12 septembrie 2008, de Parintele Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, a concluzionat in documentul sau final si urmatoarele: „1. Dreptul Canonic este una dintre disciplinele practice din cadrul Teologiei Ortodoxe cu implicatii directe in viata Bisericii. Deasemenea, Dreptul Canonic are o relevanta practica fundamentala in ceea ce priveste misiunea Bisericii in lume si relatiile interortodoxe precum si relatia Bisericii cu puterea seculara... 4. Biserica este o realitate eshatologica si o entitate sociala structurata si organizata institutional, dar caracterul institutional este un mijloc de manifestare care asigura Bisericii o receptare intr-o lume cu o mentalitate institutionala. Din aceasta perspectiva, Dreptul Canonic are si menirea de a facilita intelegerea si a identifica mijloacele pentru articularea adecvata a acestor realitati in slujba misiunii Bisericii” .

Lect. univ. dr. Iulian Mihai L. Constantinescu

Sursa: www.crestinortodox.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 978-606-8106-27-4