Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Albert cel Mare | Despre sufletul rational

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Albert cel Mare    |    Despre sufletul rational

Editie bilingva

POLIROM, 2020

Colectia Biblioteca medievala – coordonata de Alexander BAUMGARTEN

Traducere, studiu introductiv si note de Vlad ILIE

||||

pp. 33-35/ extras

Dupa acestea, trebuie sa cercetam sufletul rational, privitor la care se cerceteaza doua lucruri, adica facultatile lui aprehensive si pe el potrivit lui insusi. Insa despre facultatile aprehensive ale sufletului rational se cerceteaza trei lucruri, adica opinia, intelectul si ratiunea.

Insa despre opinie se cerceteaza doua lucruri, adica ce este; si daca este o parte doar a sufletului rational sau si a celui sensibil.

<Despre facultatile lui aprehensive>

<1. Despre opinie>

<1.1. Ce este opinia>

La primul se inainteaza astfel: opinia se defineste ca fiind asumarea a ceva ce <se poate> intampla sa fie altfel. Si aceasta definitie este obtinuta din cuvintele lui Aristotel, care spune ca exista trei diferente ale asumarii; opinia, stiinta si prudenta. Si spune deasemenea ca opinia este adevarata sau falsa. Si oricare dintre acestea este inclusa in Despre suflet, II. De asemenea, la finalul Analiticii secunde, I, distinge intre ceea ce poate fi stiut, stiinta, opinabil si opinie, spunand ca stiinta este despre necesar, care nu <se poate> intampla sa fie altfel, insa opinia este despre ceea ce <se poate> intampla sa fie altfel.

Apoi, la finalul Analiticii secunde, I, Aristotel spune ca „opinia este asumarea propozitiei nemediate si non-necesare”.

Insa impotriva acesteia se obiecteaza : (1) Caci Aristotel spune la finalul Analiticii secunde, I 8, ca stiinta si opinia sunt despre adevar, si astfel pare ca opinia nu este despre adevar si fals 9.

SPECIFICATII

An aparitie 2020