Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

W.V. QUINE, J.S. ULLIAN - Tesatura opiniilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

W.V. QUINE, J.S. ULLIAN - Tesatura opiniilor

POLIROM, 2021

Colectia Filosofie contemporana – coordonata de Mircea DUMITRU

Traducere de Mircea DUMITRU

 

Extras/ Capitolul 1 – Introducere

Cuvantul nostru „stiinta” provine dintr-un cuvant latin pentru cunoastere. Mare parte din ceea ce stim nu conteaza drept stiinta, dar aceasta se datoreaza mai putin continutului cunostintelor noastre decat modului de aranjare al acestuia. Caci aproape orice corp de cunostinte, care este suficient de organizat pentru a infatisa relatii probatoare intre enunturile sale constitutive, are macar o minima indreptatire de a fi socotit stiintific. Ceea ce ofera caracter stiintific este sistemicitatea, oricare ar fi continutul. Iar ceea ce ofera sistemicitate este aplicarea judicioasa a logicii. Stiinta este, astfel, un rod al cercetarii rationale.

Comunitatea stiintifica nu este un club privat. In principiu si in sensul cel mai bun si mai larg al cuvintelor, investigatia stiintifica poate fi intreprinsa de catre oricine, asupra aproape oricarui subiect. Practic vorbind, o astfel de investigatie cere adesea un fond vast de cunoastere prealabila si o echipa numeroasa de cercetatori care coopereaza, pentru a nu mai mentiona echipamente sofisticate; aceasta deoarece cunoasterea umana a progresat deja atat de mult. Dar, in fond, ceea ce se cere pentru cercetarea stiintifica este doar receptivitatea la date, priceperea de a rationa si dorinta arzatoare pentru cunoasterea adevarului. Sa recunoastem ca si ingeniozitatea poate sa ajute.

Desigur, stiinta nu este singura disciplina care ne lumineaza mintea; literatura si artele fac acelasi lucru. Il compatimim pe cel pentru care poezia si muzica nu inseamna nimic. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2021