Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gabriel LIICEANU, Andrei PLESU - Despre destin

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gabriel LIICEANU, Andrei PLESU - Despre destin

Un dialog (teoretic si confesiv) despre cea mai dificila tema a muritorilor

HUMANITAS, 2020

 

Extras/ Nota asupra editiei

Dialogul epistolar pe tema destinului, care constituie prima parte a cartii, contine zece scrisori schimbate intre Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2020. [...]

A doua parte a cartii, intitulata Restituiri, contine, sub titlul Paisprezece insemnari despre destin, textele pe tema destinului publicate de Andrei Plesu intre anii 2016 si 2018 in Dilema Veche.

Cu gandul la proiectul unui volum dedicat destinului pe care eutorul il considera „final”, Andrei Plesu a adunat in ultimii ani o Bibliografie masiva a temei destinului. Ea poate fi parcursa, de catre cei doritori sa se familiarizeze cu amplitudinea subiectului, in incheierea cartii.

Extras/ A cincea scrisoare (p. 57)

Facand insa aceasta precizare, ajung iarasi sa ma-intreb: unde e oare mai bine, de dragul intelegerii destinului, sa ne situam discursul? Preponderent in termenii tai, in care fosnesc molatec, mai ales cand e vorba de teme esentiale, catifele si matasuri? Sau in termenii, poate mai putin cuceritori, caci mai colturosi, ai discursului meu, care aspira sa introduca un dram de rigoare acolo unde, prin consensul si comoditatea vorbirii comune, domneste aproximatia excesiva? Admit, desigur, ca in aspiratia catre rigoare e un dram de trufie, dar nu e oare firesc ca orice efort de intelegere sa-l presupuna? Si nu e intelegeea suprema provocare a vietii, nascuta, vorba lui Sanduc Dragomir, din datoria de onoare a omului de a nu trece ca boul prin ea? (La raison oblige!) Vorbind asa, nu sugerez ca cititorul e pus in fata unei alegeri. Ideal ar fi ca, din cocteilul vorbelor noastre, sa retina fiecare ce ii convine. Si nu tocmai cu gandul asta am pornit la drum?

SPECIFICATII

An aparitie 2020