Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Virgil NEMOIANU | Trilogia Romantismului. Imblanzirea Romantismului. Micro-Armonia. Triumful Imperfectiunii ​​​​​​​

0 opinii / Scrie o opinie
  • 65,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Virgil NEMOIANU    |    Trilogia Romantismului    Imblanzirea Romantismului. Micro-Armonia. Triumful Imperfectiunii ​​​​​​​​​​​​​​

Spandugino, 2014

Serie de autor – Virgil Nemoianu

Opere – Volumul 2. Critica literara – exegeza – istoria culturii

Prezentul volum a fost coordonat de Sorin LAVRIC

||||

Circumscrierea idilei – Teorii despre idila/ e x t r a s

In volumul Vorschule der Aesthetik – cea mai recenta teorie originala in domeniu -, Jean Paul defineste idila drept „descriere a fericirii totale (Vollglueck) intr-un univers inchis”. El respinge entuziasmul si perfectiunea care ar apartine de fapt lirismului si „romance”-ului, dar refuza categoric si alaturarea silita a idilei cu pastorii si varsta de aur. Voss, Goethe, Golsmith si Teocrit sunt considerati autorii reprezentativi pentru acest tip de scriitura; dar Jean Paul mai include si un pasaj din propriul poem Wuz unul din Confessions ale lui Rousseau si altul din Robinson Crusoe, apoi, cu o anumita rezerva, fragmente din Vergiliu si Haller. Atat pasiunea violenta, cat si generalizarea umana este izgonita (si, in consecinta, Gessner); pentru Jean Paul, oriunde in Alpi, in Tahiti, intr-o casa parohiala sau in barca unui pescar poate sa se iveasca o situatie idilica, cum ar fi botezul primului nascut, vacanta unui profesor intristat etc.

Pe de alta parte, putem privi teoria lui Jean Paul ca pe o ultima veriga dintr-un lant logic inceput de Fontenelle si Moses Mendelssohn si care, odata cu Schiller, atinge echilibrul si coerenta perfecta. Doar o teorie comparabila cu cea a lui Schiller, ca nivel de generalitate, putea sa dea nastere conceptului de idila, vazuta ca structura sau manunchi de trasaturi de continut. Pe scurt Schiller defineste idila drept „o reprezentare poetica a unei umanitati inocente si fericite”, a omului „in stare de inocenta..., armonie si impacare cu sine insusi si cu lumea din afara”.

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-606-8401-42-3