Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Valeriu CRISTEA - Dictionarul personajelor lui Dostoievski

0 opinii / Scrie o opinie
  • 66,47 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Valeriu CRISTEA - Dictionarul personajelor lui Dostoievski

POLIROM, 2007

Editia a II-a

 

Extras/ Nota asupra editiei – Daniel Cristea-Enache

Editia de fata cuprinde si ordoneaza, intr-un singur tom, paginile celor doua volume anterioare dedicate de Valeriu Cristea personajelor dostoievskiene: cel din 1983 (Editura Cartea Romaneasca; 504 p.; Premiul pentru Critica al Uniunii Scriitorilor) si cel din 1995 (editura Cartea Romaneasca; 472 p.; Premiul Special al Juriului, Asociatia Scriitorilor Bucuresti). Primul includea eroii „marilor romane” (Crima si pedeapsa, Idiotul, Demonii, Adolescentul, Fratii Kamarazov), iar al doilea, personajele din micile romane ale lui Dostoievski (Visul unchiului, Satul Stepancikovo si locuitorii sai, Umiliti si obiditi, Amintiri din casa mortilor, Jucatorul si Eternul sot).

In varianta initiala, al doilea volum ar fi urmat sa grupeze intreaga populatie dostoievskiana din afara primului cerc. Valeriu Cristea a adus insa pe parcurs modificari proiectului, conturand un al treilea volum, „necesar pentru a nu lasa pe dinafara umanitatea dibuitoare din scrierile de tinerete ale prozatorului rus, pe omul din subterana sau pe omul ridicol”. Dictionarul personajelor lui Dostoievski, in editia sa definitiva, nu este unul exhaustiv decat pe suprafata cartilor mai sus mentionate.

El cuprinde absolut toate personajele dostoievskiene din aceste unsprezece opere: personaje amintite, numite si anonime, principale si secundare, „permanente” si episodice, include si personaje efemere sau reduse la o simpla voce, intentia si realizarea autorului fiind aceea de a obtine un dictionar complet (sublinierea ii apartine) din care, in orice moment, un personaj dostoievskian sa poata raspunde le „apelul” cititorului.

SPECIFICATII

An aparitie 2007