Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tatiana NICULESCU (coord.)| Cartea intamplarilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Tatiana NICULESCU (coord.)| Cartea intamplarilor 

Tatiana NICULESCU (coord.), Ana BLANDIANA, Mircea CARTARESCU, IoanaPARVULESCU, Corina SUTEU, Gabriel LIICEANU, Cristina CIOABA, Gabriela TABACU, Ioan-Florin FLORESCU, Monica PILLAT, Florin BICAN, Ioana NICOLAIE, Augustin CUPSA, Marie-France FAUVET, Steinar LONE, Andreea RASUCEANU, Bogdan RAILEANU, Mihaela MIROIU, Adriana BITTEL, Marius CHIVU, Alina PAVELESCU, Jean A. HARRIS  

Monica PILLAT/ Despre neprevazut

HUMANITAS, 2019

||||

Intr-o amiaza de demult, prin iunie, invatam din greu, avand de memorat pentru examen titluri de dictionare, culorile copertelor si numarul de pagini. Pe cand mi se aburisera privirile de oboseala, am auzit aievea un glascior subtire care parea sa iasa de sub pat. „Cumpara-mi un pistol!” imi porunci cu insistenta. Aplecandu-ma, am deslusit cu ochii mintii un soricel, pe dusumea. „Nu pot acum!” l-am refuzat.

M-am reintors la foile de curs, dar, dupa cinci minute, vocea din mintea mea a revenit cu aceeasi staruinta. Dupa un ceas de sacaieli, vazand ca nu mai am scapare, am dat deoparte notitele, am luat caietul de pe masa si i-am facut pe voie micului personaj. Asa am inceput, la 18 ani, Cei 13 si Misterul.

Cartulia a aparut pe piata in 1967, iar in vara urmatoare m-am pomenit cu un comisionar la poarta. Mi-a inmanat niste garoafe albe si un cartonas, pe care scria „Invincibilul S”. era numele sarpelui din fictiunea mea. Aceasta intamplare s-a repetat in fiecare luna, din vara pana inspre toamna.

Cine sa fie? Ma intrebam curioasa si chiar m-am apucat sa fac pe detectivul si sa-i descos pe ai mei si pe amici daca pusesera la cale o pacaleala ori un joc de-a v-ati ascunselea cu mine. Dar nimeni dintre cei apropiati mie nu se implicase in asa ceva. Dupa inca vreo patru luni, comisionarul mi-a adus buchetul de garoafe, insotit de o scrisoare. Semnatarul, deghizat in personaj, imprumutase si acelasi stil ca sa se recomande. Era un cititor necunoscut care, dorind sa intre in cercul meu de prieteni, apelase la neobisnuita stratagema si initia corespondenta cu autoarea-debutanta.

In vara anului 1971, am luat trenul spre Manastirea Varatec, unde obisnuiam de mai multi ani sa-mi petrec vacanta, iar in compartimentul gol am avut parte de o surpriza. Pe cand priveam la perindarea peisajului la geam, i-am auzit deodata pe cei 13 chemandu-ma sa le continui aventura. Ei ajunsesera pe tarmul oceanului si asteptau. Ca niciodata, am compus in minte o a doua parte, pe care am construit-o ca in transa. Pana la Piatra Neamt, o terminasem. Micilor mele vietati imaginare li s-au alaturat, in acea zi, calul de mare si broasca testoasa, frate si sora, care au imboldit plecarea echipajului in larg. Dar aventura lua alta turnura, fiindca si eu, in timp, ma transformasem.

SPECIFICATII

An aparitie 2019