Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sapte povesti de dragoste in vremea holocaustului, comunismului si azi de Petru CLEJ

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Petru CLEJ

Sapte povesti de dragoste in vremea holocaustului, comunismului si azi

Editura Meridiane Print, 2021

Ilustratii realizate de Denisa AGACHE

 

Extras/ Motto

Cine salveaza o viata, salveaza intreaga omenire”

Extras/ pp. 70-71

Dr. Grunberg si familia isi asteptau cu infrigurare soarta. Se raspandisera zvonuri ca toti evreii vor fi deportati, ca cei din Basarabia si Bucovina, dar vara trecu fara ca nimic deosebit sa se intample. Pe la sfarsitul lui septembrie, se repeta cu familia lor exact tragedia familiei lui Nicu: la usa casei din strada Anton Pann se auzira batai violente. Cand dr. Grunberg deschise, se trezi in fata lui cu un sergent de jandarmi care il intreba cu brutalitate:

„Tu esti Emanuel Grunberg?”

„Eu sunt.”

„Faceti-va bagajele, luati o valiza de fiecare. Va deportam in Transnistria.”

In aceeasi stare de naucire ca in familia lui Nicu, dr. Grunberg cu sotia sa, Hanna, cu Rachel si sora ei mai mica, Rivka, precum si Tante Bertha, fura imbarcati intr-un camion si dusi la gara Basarab. Acolo, paziti de jandarmi erau alti evrei, in total 284, singurul lot de evrei deportati din Bucuresti in Transnistria, la ordinul lui Antonescu. Printre acestia, Rachel zari cateva colege de clasa.

Intreg lotul fu imbarcat intr-o garnitura de tren cu vagoane de vite. Desi era sfarsitul lui septembrie, era o caldura sufocanta si calatoria se transforma rapid intr-un calvar. Peste doua zile ajunsera la Moghilev, o localitate pe malul de est al Nistrului, un mare ghetou, unde fusesera deportati evreii din Basarabia si Bucovina. Dr. Grunberg si familia au stat acolo pana in decembrie 1942. Acolo a invatat pentru prima oara Rachel ce inseamna sa-ti fie foame si frig.