Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viata mea cu Goya de Riri Sylvia MANOR

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Riri Sylvia MANOR

Viata mea cu Goya

r o m a n

HUMANITAS, 2022

 

 

Extras/ Ma indragostesc

In iarna anului 1793 parca toate picaturile de ploaie din lume isi dadusera intalnire pe acoperisul casei noastre. Se pornise un adevarat potop si am dat fuga sa inchid si ultima fereastra ramasa deschisa. Atunci, langa gardul gradinii, am zarit o trasura. Frumoasa trasura – mi-am zis -, iata niste cai ce fie nu se tem de vreme rea, fie, sarmanii, au fost biciuiti ca sa iasa din grajd in ciuda ploii. Oare de cat timp sta oprita acolo?, m-am intrebat, caci in trasura nu se vedea nici urma de vizitiu sau de calatori.

In cele din urma am auzit clopotelul de la intrare, si cand am deschis in fata mea se afla un barbat intre doua varste, cu palarie si o manta care incercau sa-l apere de ploaie. Pesemne era vizitiul.

„Pe dumneavoastra va caut, m-a trimis stapanul meu, Don Sebastian Martinez din Cadiz, sa va aduc la noi.”

Sebastian Martinez? Visez? Era vorba de unul dintre cei mai bogati oameni din Spania, exportator de vinuri in Anglia si faimos colectionar de opere de arta.

„Carui fapt ii datorez aceasta onoare?” m-am balbait eu surprinsa si totodata emotionata.

Nu-mi inchipuisem ca il voi cunoaste vreodata pe acest mare senior sau ca el ar fi putut afla de existenta mea.

„Un oaspete de seama din Madrid a cazut la pat de cum a ajuns la noi, e pe moarte si nimeni nu stie ce are. Un doctor intra, altul iese, toti ridica din umeri si parca ar fluiera a paguba. Don Martinez vrea sa-l consultati si domnia voastra, a auzit ca sunteti singura femeie care studiat medicina, si inca la Sevilla. „Probabil ca e un doctor bun”, ne-a zis Don Martinez. Ne-a pus sa ne interesam unde locuiti si, iata, v-am gasit!