Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Revolutie si minciuna de Alexandr SOLJENITIN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandr SOLJENITIN

Revolutie si minciuna

Editura UNIVERS, 2019

Traducere, prefata si note de Cecilia MATICIUC

 

Prefata/ e x t r a s

Intelectualii care „traiau in minciuna” nu erau doar cateva zeci (judecand dupa lista celor care nu s-au sfiit sa dea asta in scris), erau zeci de mii. Dar cei care dovedisera curaj civic puteau fi numarati pe degete. Articolul, foarte important la vremea lui, era atat o incurajare pentru cei precum fizicianul Andrei Saharov, sau matematicianul Igor Shafarevici, cat si un indemn la responsabilitate si la demnitate, adresat mai ales tinerilor. Lasitatea in masa provocase un revoltator spirit de turma. A simti rusine pentru propria tara este tot o dovada de patriotism, ca si mandria – spune Soljenitin in alta parte.

„Minciuna” e un cuvant cu ocurenta foarte mare in scrierile lui Soljenitin, care o demasca si o condamna sub toate formele ei. Atat minciuna individuala, care inseamna compromis si complicitate, frica si falsitate, cat si minciuna ideologica, cea care „a devenit un stalp al statului” (afirma intr-un interviu acordat revistei Time pe 19 ianuarie 1974), cea care inverseaza scara de valori. Solutia pentru inzdravenirea societatii, spune autorul, se afla la nivel individual: sa ne lepadam de minciuna, fiecare in parte. Solidaritatea incepe de aici. Turma indistincta se va transforma astfel intr-un grup constient de sine.

 

Extras I/ Prefata – Soljenitin despre civism si transformari istorice

Sedinta Uniunii Scriitorilor din URSS, 22 septembrie 1967. Se discuta despre Soljenitin (in prezenta sa), despre operele lui, „mai periculoase decat cele ale lui Pasternak”. Unul dintre scriitori, reprezentant eminent al realismului socialist, este profund revoltat: „De ce autorul vede numai ce e sumbru? Eu de ce nu scriu despre lucruri sumbre? Eu ma straduiesc intotdeauna sa scriu numai despre ceea ce aduce bucurie”. Nici nu stia cata dreptate are, cat de sumbra era cartea la care tocmai lucra, in mare taina, Soljenitin – Arhipelagul Gulag. In final, se va propune excluderea scriitorului cu viziune intunecata asupra lumii. Si va fi exclus doua luni mai tarziu – „pentru comportament antisocial”.

Scriitorul banuit a fi periculos intrece temerile tuturor: dupa cativa ani, expediaza Arhipelagul in strainatate, iar aparitia primului volum la Paris, in decembrie 1973, determina autoritatile sovietice sa ia o masura radicala impotriva autorului „tradator” – expulzarea din URSS, la 13 februarie 1974.

Extras II/ II. Prabusire in trei zile (28 februarie – 2 martie 1917)

Cine s-ar fi putut astepta, cine s-ar fi apucat sa prevada ca cel mai puternic imperiu al lumii se va prabusi cu o rapiditate inimaginabila? Ca o dinastie de trei sute de ani, o monarhie de cinci sute de ani nu va face nici cea mai mica incercare de a rezista?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIFICATII

An aparitie 2019