In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

Arun GANDHI | Darul maniei. Si alte lectii de la bunicul meu, Mahatma Gadhi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Arun GANDHI    |    Darul maniei    Si alte lectii de la bunicul meu, Mahatma Gadhi

HUMANITAS, 2019

Traducere din engleza de George CHIRITA

A noua lectie – Cei cinci stalpi ai nonviolentei/ e x t r a s

Intr-o noapte, la roata de tors, in timp ce stateam confortabil impreuna, mi-a spus povestea unui tanar dezordonat, fara speranta de indreptare, care traia singur intr-un apartament mic. Barbatul nu facea niciodata curatenie sau alte treburi prin casa, si mizeria acoperise totul.

„Chiuveta era plina de vase nespalate, spunea Bapuji cu o sclipire in ochi. Si cand spun plina, vreau sa spun ca ajungeau pana la tavan!” Barbatul stia ca apartamentul sau este o cocina, dar se gandea ca, daca nu invita pe nimeni la el, nimeni nu o sa stie. Intr-o zi la serviciu a intalnit o femeie si a inceput sa se indragosteasca de ea. A scos-o la intalniri, dar nu a dus-o niciodata in apartamentul sau. Se plimbau prin parc si vorbeau pe malul raului; intr-o zi, ea a cules un frumos trandafir rosu si i l-a dat.

A fost un dar facut din dragoste si chiar si acest barbat care traia in mizerie stia ca trebuie pastrat cu demnitate. A adus trandafirul acasa si, dupa ce a cautat prin vasele sale murdare, a gasit o vaza. A spalat-o bine, a umplut-o cu apa proaspata si a pus in ea trandafirul. Acum avea nevoie de un loc in care sa tina trandafirul, asa ca a curatat masa din sufragerie. Vaza arata bine acolo, dar s-a gandit ca ar arata si mai bine daca si restul camerei ar fi fost frumos, asa ca a facut ordine si a curatat podeaua. Apoi a spalat vasele. Reactia in lant a curateniei pana cand toata casa lui a fost curata si proaspata. Voia ca tot ce il inconjura sa fie la fel de frumos ca trandafirul. Gestul acela marunt al femeii, de a-i darui un trandafir, s-a dovedit a fi ceva ce i-a schimbat viata.

SPECIFICATII

Autori Arun GANDHI
Traducere Traducere din engleza de George CHIRITA
Editura Humanitas
An aparitie 2019