Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Richard EDWARDS | Bucuresti, Bulevardul Dacia 77 – O poveste franco-romana

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Richard EDWARDS    |    Bucuresti, Bulevardul Dacia 77 – O poveste franco-romana

HUMANITAS, 2016

Traducere din franceza si note de Sofia L. OPRESCU

||||

Extras de la p. 13

Vremuri grele pentru Institut (institutul Francez din Bucuresti, nnLB). Suntem in 28 noiembrie 1948, iar jocurile sunt facute. Pe bulevardul Dacia nr. 27*, institutul sta sa-si inchida portile.

Comunistii, ajunsi la putere de putina vreme, denunta la 10 noiembrie 1948 acordul de cooperare franco-roman incheiat in 1939. Motivele invocate? E de-ajuns sa citesti ziarul Contemporanul din 23 noiembrie: „Franta exporta in Romania opiumul ideologic, morfina neofascista, apa salcie a culturii vestice !” Ce-am spune, elegant, despre ei decat ca nu se poarta cu manusi. In momentul acela biblioteca numara inca peste o me de abonati...

Atmosfera e apasatoare pentru tot personalul. Dar nu e o surpriza, toate celelalte institute straine din capitala si-au incetat activitatea. Comunistii vor insa mai mult: decizia lor prevede, de fapt, acapararea imobilului. Franta reactioneaza prompt: Institutul de Inalte Studii din Romania este desfiintat. In locul lui apare „Legatia Frantei, Biroul atasatului cultural”, semnalata printr-o placa pe fatada cladirii. Ne aflam de-acum pe teritoriu diplomatic francez, si numarul 27 nu mai poate fi confiscat.

Asta nu-i impiedica pe oamenii Securitatii sa se instaleze in fata Institutului. Supravegheaza activ, fotografiaza, pandesc, gata sa-i „inhate” pe cei si pe cele care indraznesc sa mai vina aici, pentru a-i interoga si chiar a-i inchide.

*) Da, in anii aceia numarul imobilului era 27, nu 77, o enigma, Rabdare... (n.a.)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din franceza si note de Sofia L. OPRESCU
An aparitie 2016