Poveste amara. Nuvela documentara de Stefan MELNIC, Feodosia COZMIN
- Cod produs:CT_02314
- Autor: Colectiv de autori
- Editura: Fundatia Culturala Memoria
-
16,00 lei
DESCRIERE
Stefan MELNIC, Feodosia COZMIN
Poveste amara. Nuvela documentara
Editura Fundatiei Culturale MEMORIA, Bucuresti – 2022
Editia a II-a, revazuta si adaugita
Editor, cuvant inainte si scurt studiu introductiv – Ilie POPA
Extras/ Cuvant inainte
Cartea este o scurta poveste a vietii de calvar a fetitei de atunci, Feodosia, impreuna cu mama si sora sa, deportate fortat opt ani de autoritatile bolsevice intr-un lagar de miunca din extremul orient al Uniunii Sovietice, alaturi de alte aproape 100 000 de romani moldoveni basarabeni. Coautoarea prezinta si imprejurarile in care au fost deportate.
Extras/ Scurt studiu introductiv privind deportarile din Basarabia si nordul Bucovinei (1940-1990)
La 28.06.1940, in urma ultimatumului dat de autoritatile sovietice, Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, provincii istorice romanesti, au fost ocupate de Uniunea Sovietica ca efect al pactului expansionist Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Chiar in primele zile ale ocupatiei, principalele preocupari ale puterii sovietice comuniste au fost distrugerea identitatii romanesti a locuitorilor acestor provincii, schimbarea componentei etnice si colectivizarea fortata a agriculturii.
Pentru distrugerea identitatii romanesti, autoritatile comuniste de la Moscova au declansat o adevarata vanatoare a intelectualilor din Basarabia si din nordul Bucovinei. Rusificarea romanilor basarabeni presupunea in primul rand distrugerea constiintei de neam si impunerea conceptului ca moldovenii sunt deosebiti de ceilalti romani, ei sunt un alt popor si au o alta limba. Astfel, invatatorii si profesorii, preotii, medicii, ziaristii, scriitorii, membrii partidelor democratice care nu reusisera sa se refugieze peste Prut, in Romania, au fost arestati si torturati de NKVD, unii fiind deportati in GULAG, altii disparand fara urma.