Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Capesius, farmacistul de la Auschwitz de Dieter SCHLESAK

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:sc_000172
  • Editura: Polirom
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Dieter SCHLESAK

Capesius, farmacistul de la Auschwitz

POLIROM, 2021

Colectia Top10+

Traducere din limba germana si note de Cosmin DRAGOSTE

Pret 29.95 lei

 

Extras/ p. 133

Capesius in Goeppingen: „Nu-i pot uita pe oamenii care au venit din tara ca sa ma acuze; dar erau straini, erau vanduti, era un complot, trebuiau sa acuze, trebuiau sa faca propaganda comunista, altfel nu i-ar fi lasat sa plece! Un complot comunist impotriva mea, la urma urmei, toti veneau din Estul comunist! am fost da pe mana lor, m-au facut praf!”

Si se simtea jalnic. Ii venea chiar sa planga, ca pe vremea cand era copil. Sau ca pe vremea cand era elev. Era, totusi, moale ca o carpa si mereu gata sa-i ajute pe altii. Acolo a fost bun cu ei. I-a ajutat... ca acolo mai erau si lucruri groaznice... „Nu puteai face nimic... Disciplina inainte de toate. Doar era razboi.”

Nu, aceste lucruri groaznice nu trebuia sa le marturiseasca... Oare isi amintea de acea scena cu Dov?! El a spus doar: „Iti vine sa versi...”.

Laborantul Prokop; „Pe cand lucram in aceasta farmacie, am putut vedea adeseori cum Viktor Capesius se ducea impreuna cu Josef Klehr intr-una din incaperile din pivnita blocului. Din curiozitate, am cercetat mai bine aceasta incapere si, intr-o zi, am vazut ca Oberscharfuehrerul SS Jurasek a mers in aceasta incapere insotit de Josef Klehr. Jurasek era colaborator tehnic al farmaciei. Prin usa deschisa am vazut un dulap in perete. Din discutia celor doi am inteles ca pentru acel dulap cheia se gasea in farmacie.