Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Confesiunile Verei Davadova, amanta lui Stalin de Leonard GANDLIN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,60 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Leonard GANDLIN
Confesiunile Verei Davadova, amanta lui Stalin
Traducere, cuvant inainte si note de Mihai MAXIM
Editura Paideia
 

Extras/ Cuvant inainte
Din galeria marilor tirani pe care i-a cunoscut istoria, se detaseaza net, prin numarul mare de victime si atrocitatile comise, doua nume – Hitler si Stalin. Dementa si cruzimea lor au facut sa curga fluvii de sange nevinovat. Au curs insa si fluvii de cerneala – in timpul vietii pentru a-i adula si a le justifica faptele, iar dupa moarte pentru a le descrie, inventaria si condamna crimele.
s-a scris insa foarte putin despre viata lor personala: cat erau inca in viata, nimeni n-ar fi indraznit sa vorbeasca pe o tema atat de delicata si de periculoasa, iar dupa ce au murit s-a considerat ca n-ar mai prezenta interes. Au aparut, totusi, unele lucrari despre viata lui Hitler, scrise de catre cei care i-au fost in preajma – din personalul de deservire, medici sau rude indepartate ale Fuehrerului. Demna de semnalat, prin abordarea stiintifica a problemei, datorita faptului ca autorul a avut acces la arhivele ultrasecrete ale celui de-al Treilea Reich, capturate de armatele sovietice, inclusiv la Mapa albastra, dosarul medical si la Dosarul negru, de „cadre”, ale Fuehrerului, este cartea Viata intima a lui Hitler a istoricului rus G. Hlebnikov, publicata la Moscova in 1995.
Lucrarea de fata, dupa cum declara insusi autorul, reprezinta forma romantata a amintirilor celei care a fost timp de doua decenii femeia cea mai apropiata de Stalin, in care acesta a avut incredere deplina si pe care a cautat-o ori de cate ori simtea nevoia de tandrete, caldura sufleteasca si liniste. Daca ar fi sa-i dam crezare (si de ce n-am face-o?), Stalin a fost chiar dispus, la un moment dat, sa se casatoreasca cu ea. Era fiinta in prezenta careia monstrul redevenea om.