Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Preot Alexandru MOLDOVAN - Propedeutica biblica. De la Primordiu la rascoala Macabeilor. Cartile cu caracter istoric. II

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Preot Alexandru MOLDOVAN - Propedeutica biblica. De la Primordiu la rascoala Macabeilor. Cartile cu caracter istoric. II

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Editura Reintregirea, Alba Iulia – Editura Felicitas, Stockholm – 2019

Seria Biblica 20

 

Extras/ pp. 438-439

In anul 175 i.Hr., Antioh al IV-lea „Epifanes” a complotat si l-a asasinat pe fratele sau, Seleucos, si l-a deposedat de putere. Cu Antioh al IV-lea supranumit „Epifanes” totul s-a schimbat. El a reaprins visul si ambitia lui Alexandru cel Mare de a face din toti oamenii un singur popor, dar a facut acest lucru intr-o maniera autoritara si brutala.

Pe vremea in care se desfasurau in apropiere celebrele razboaie punice intre Roma Antica si Cartagina, pentru hegemonia in bazinul occidental al Marii Mediterane, in Palestina a inceput sa patrunda limba si cultura greaca. Vom vedea cum a reactionat Ierusalimul in fata acestui curent produs de cultura si religia greaca care a cuprins intregul Orient Mijlociu.

Un grup considerabil de israeliti – probabil fascinati de acest nou ccurent sau, poate, constransi de imprejurari sau oportunisti, care stiau sa citeasca mai bine decat altii „semnele vremii” – a sprijinit acest curent si aceasta moda noua, adoptand, dupa imprejurari, principii si pareri potrivite momentului istoric. Acesti „progresisti” au dorit sa substituie Legamantului poporului lor cu Iahve o „alianta pamanteasca” intre toti oamenii (idee nascuta si framantat in mintea marelui Alexandru).

SPECIFICATII

An aparitie 2019