Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Parinoush SANIEE | Cei ramasi si cei plecati

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Parinoush SANIEE    |    Cei ramasi si cei plecati

POLIROM, 2019

Colectia Biblioteca Polirom Actual – coordonata de Bogdan-Alexandru STANESCU

Traducere din limba persana de Cristina CIOVARNACHE

||||

Extras din Cuvant-inainte

Emigrarea masiva si stabilirea iranienilor in afara tarii constituie un fenomen relativ nou in societatea noastra. Desi este o realitate cu radacini istorice adanci, diversitatea si aamploarea actuala a fenomenului sunt fara precedent.

De-a lungul istoriei, schimbarile sau crizele politice au atras emigrarea anumitor grupuri, care s-au stabilit in diverse colturi ale lumii. A fost vorba in general de categorii aparte de persoane, alcatuite, de pilda, din membrii familiei regale care domnise anterior si de sustinatorii acesteia, din poeti sau personalitati cazute in dizgratie, minoritati care nu erau tolerate de cei care detineau puterea, cum ar fi adeptii maniheismului sau mazdakismului in perioada preislamica. Singura epoca istorica in care emigrarea iranienilor a atins un nivel comparabil cu cel din ziua de azi a fost perioada care a urmat cuceririi arabe a Iranului. Comunitatea parsilor din India, concentrata mai ales in Mumbai, este urmasa celor care au parasit Iranul in acea vreme.

Datorita asemanarilor culturale, destinatia celor plecati a fost mai ales India si, ulterior Turcia actuala. Numarul mare de poeti de limba persana din India si Turcia otomana si influenta persana in aceste culturi sunt o reflectare a prezentei iranienilor stamutati in aceste tari.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba persana de Cristina CIOVARNACHE
An aparitie 2019