Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

N. Steinhardt | Varia **

0 opinii / Scrie o opinie
  • 69,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

N. STEINHARDT - Varia II

Manastirea Rohia, POLIROM, 2020

Editie ingrijita, studiu introductiv, note, referinte critice si indici de Florian ROATIS

Repere biobibliografice de Virgil BULAT

 

Extras/ Stilul romanesc (pp. 143-144)

Alt mare adevar este ca exista un stil si un orizont romanesc si in modul de a concepe statul, societatea, relatiile dintre oameni, adica viata social-politica, stil si orizont pe care le putem desprinde din opera lui Caragiale si indeosebi din Scrisoarea pierduta in momentul culminant al lui Iarta-ma – Te iert sau din hulitele pupaturi finale ale Telegramelor – cele doua paroxisme ale operei, de toti batjocorite, de mine unul socotite ca sublime si puternic descoperitoare ale sufletului romanesc.

Nu ne vine a crede ca asa e pentru ca nu stam sa cugetam ca stilurile sunt diferite. Exista, bunaoara – indepartat -, un stil spaniol, grav, tragic, unde omul e aspru cu sine si cu ceilalti, un stil in care gluma si usurinta trebuie folosite cu multa luare-aminte – stil pe care l-a zugravit atat de concentrat H. de Montherlant in Le maitre de Santiago si l-a comentat atat de exact si de fastuos Thomas Mann in Zauberberg. Perfect valabil si mult vrednic de admiratie este acest stil. Dar nu e singurul. Sunt si altele, valabile si ele, si ele demne de pretuire. Din opera lui Caragiale se desprinde in relatiile dintre oameni un astfel de stil, bonom, bland, bogat in incredere, prietenie, ospitalitate si mila.

Nu inseamna insa ca stilul sufletesc al romanului este usuratic in sens lichelesc. E, dimpotriva si la drept vorbind, raspuns adanc la o grava problema si solutia cea mai cuminte pentru o intrebare lasata nedeslusita de trecerea veacurilor.

Calitatea unei oranduiri politice, spune Ignazio Silone, nu e functie de productie, de consumatie sau de educatie publica, ea depinde mai ales de soiul de raporturi care se stabilesc intre oameni.

SPECIFICATII

An aparitie 2020