Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mircea CARP | Aici Mircea Carp, sa auzim numai de bine!

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,85 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mircea CARP    |    Aici Mircea Carp, sa auzim numai de bine!

POLIROM, 2012

Cuvant inainte de Dinu ZAMFIRESCU

Volum ingrijit de Veronica NANU si Florica DOBRE

Aceasta carte a aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

||||

Institutionalizarea exilului. Regele/ e x t r a s

Asupra felului in care Regele Mihai a fost fortat sa abdice de catre comunisti, cu sprijinul tancurilor sovietice, dar, mai trist, si cu al asa–zisei Divizii de voluntari „Tudor Vladimirescu” s-a scris si s-a vorbit indeajuns. Prin urmare, nu voi insista. Insa as dori sa spun cateva cuvinte despre felul in care a plecat Regele din tara si despre cum a ajuns in mijlocul nostru, al celor din exil, din refugiu, din emigratie.

Voi cita din cele scrise de un martor ocular: un colaborator apropiat si prieten intim al Suveranului, bunul si regretatul meu prieten Mircea Ionnitiu. Autorul de mai tarziu al cartii Amintiri si reflectiuni era, acum 50 de ani, secretarul particular al Regelui Mihai. Isi aminteste Mircea Ionnitiu:

Regele s-a imbarcat la Sinaia in seara zilei de 2 ianuarie. Peronul garii era pustiu. Un singur ziarist american, Bill Lawrence, corespondent al New York Times, a avut curajul sa se prezinte la gara din Sinaia pentru a asista la plecarea Regelui. Bineinteles ca nu i s-a permis acest lucru, dar Lawrence, neinduplecat, a urmarit evenimentul de pe un deal din apropiere, iar reportajul sau a aparut in ziar in zilele urmatoare. Pentru a impiedica manifestatii de simpatie si de solidaritate, regimul nu a anuntat ora plecarii sau ruta si a fixat orarul astfel ca voiajul prin Transilvania sa aiba loc in cursul noptii. Cu toate acestea, cand trenul s-a oprit la Brasov si, mai tarziu, la Fagaras, noi, din spatele obloanelor trase, am putut auzi urale si Imnul Regal cantat de manifestanti. Bietii oameni, care nu stiu cum au aflat traseul si orarul trenului regal, au infruntat nu numai intunericul si gerul, dar si ostilitatea garzilor comuniste, pentru a aduce salutul lor si pentru a transmite un mesaj de incurajare Regelui lor.

SPECIFICATII

An aparitie 2012