Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Michelangelo Ereticul de Matteo STRUKUL

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Matteo STRUKUL

Michelangelo Ereticul

HUMANITAS FICTION, 2021

Colectia Raftul Denisei – coordonata de Denisa COMANESCU

Traducere din italiana de Gabriela LUNGU

Pret 35,00 lei

 

Extras Toamna 1542

Macel de’ Corvi (pp. 9-10)

Se simtea obosit si fara vlaga. Isi privi mainile albite de praful de marmura, degetele puternice, care in tot acel timp tinusera isonul tumultului inimii, cautand figurile in piatra, explorand materia cu o cunoastere antrenata in studiul corpului, al muschilor, al expresiilor.

Ofta. Casa lui era simpla si goala. Ca intotdeauna. Era refugiul sau, portul sigur in care gasea alinare. Privi cuptorul. Jaraticul rosu care arunca scantei sangerande sub cenusa. Cateva unelte aruncate gramada pe masa de lucru.

Se ridica in picioare. Deschise larg usa. Iesi. In fata lui se intindea Macel de’ Corvi, cartierul popular, murdar, in care casele pareau sa se fi inaltat una pe alta, ca si cum ar fi fost niste eruptii pe pielea cenusie a unui cadavru.

Roma agoniza in fata ochilor lui, dar ceea ce vedea nu era decat reflexul unui rau mai mare, o durere sufleteasca ce parea sa distruga orasul. Zi dupa zi, bucata dupa bucata. La cheremul papilor, stapani vremelnici care pierdusera orice pic de spiritualitate.

Privii fulgii de zapada asezandu-se pe scheletele ferestrelor si arcadelor de la Colosseum, care ieseau din pamant ca niste bolti neregulate de pesteri si cariere de piatra. Copacii morti, ucisi de toamna aceea rece si nemiloasa, erau stropiti cu alb. Linistea care domnea in clipa aceea raspandea o aureola ireala in jur.

Dar, in spectacolul acela mizer si simplu, Michelangelo regasea sensul lucrurilor, esenta unui oras invins de insisi demonii lui, care se incapatanau sa ramana in picioare.