Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Matei VISNIEC | Cronica realitatilor tulburatoare (sau despre lumea contemporana in fata marilor decizii)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Matei VISNIEC    |    Cronica realitatilor tulburatoare (sau despre lumea contemporana in fata marilor decizii)

POLIROM, 2019

Colectia ECOgrafii

||||

Calatorie la Tokyo/ e x t r a s

Miracolul incepe chiar din momentul in care urci in avion daca zbori spre Tokyo cu Japan Airlines. Stilul in care esti primit de stewardese te transporta deja in alta lume, in care gratia si politetea au un sens profund. [...]

Zburand apoi, timp de 12 ore, spre Tokyo, ti se confirma senzatia ca te indepartezi de o lume brutala si lipsita de delicatete pentru a intra in alte coduri comportamentale si culturale. Cand ti se serveste, de exemplu, platoul cu mancare, ai un prim contact cu subtilitatile bucatariei japoneze. De fiecare data cand o stewardesa japoneza iti intinde o ceasca de ceai verde sau iti adreseaza o intrebare, atat gesturile, cat si frazele sale sunt precedate si incheiate cu o inclinare a capului.

Se spune ca japonezii nu stiu sa spuna „nu” si ca utilizeaza tot felul de piruete verbale ca sa evite aceasta forma de brutalitate comportamentala care este negatia directa. Cand pui piciorul pe solul nipon si incepi sa ai contacte cu ei, descoperi brusc ca pe aceasta incapacitate de a spune NU direct se poate construi o intreaga civilizatie.

Iata insa alte conditii de natura sa te destabilizeze imediat ce ajungi la Tokyo. Stilul in care se poarta cu tine taximetristul (care, in plus, poarta manusi albe) te face sa crezi ca ai devenit peste noapte o personalitate extrem de importanta (si oricum nu accepta bacsis pentru ca s-ar simti jignit). Dorinta, dar si vocatia japonezilor de a-si servi bine clientii nu au termen de comparatie. In orice magazin, chiar daca ai cumparat doar un iaurt sau doar o pasta de dinti, vanzatorul iti vorbeste in timp ce-ti ia banii, in timp ce iti intinde delicat restul si in timp ce iti inmaneaza pachetelul. Un alt membru al personalului te conduce la usa si se inclina in timp ce iesi din magazin.

SPECIFICATII

An aparitie 2019