Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Marturisirea de credinta. Locul si rolul ei in traditia Bisericii Ortodoxe

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Marturisirea de credinta. Locul si rolul ei in traditia Bisericii Ortodoxe, coord. Pr. Ion Vicovan, Pr. Dan Sandu, Emilian-Iustinian Roman - editura Doxologia

A devenit deja o traditie ca Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” sa organizeze, anual, un simpozion international. Ani la rand, tema simpozionului era data de anul omagial declarat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Intrucat in anul mantuirii 2012 s-au implinit 370 de ani de la desfasurarea Sinodului de la Iasi (1642), in cadrul caruia s-a discutat si s-a corectat Marturisirea de credinta a Sfantului Ierarh moldovean Petru Movila care, prin aprobarea Patriarhiei ecumenice si a celor­lalte Patriarhii Apostolice, a devenit Marturisirea de credinta a intregii Ortodoxii, am considerat de datoria Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi sa propuna ca tema de reflectie si cercetare mar­turisirea de credinta in general. De aici si titlul simpozionului: Marturisirea de credinta − locul si rolul ei in Traditia Bisericii Ortodoxe.

Intentia organizatorilor a fost ca, plecand de la Marturisirea de credinta a Sfantului Petru Movila, care a fost un „dublu marturi­sitor”, atat prin marturisirea personala, cat si prin lucrarea care-i poarta numele, devenita bun al intregii Ortodoxii, sa reflectam asupra modului in care noi trebuie sa ne marturisim credinta astazi. Cu alte cuvinte, Sfantul Petru Movila a marturisit credinta prin „fapta si cuvant” intr-o perioada extrem de grea pentru tara si pentru Ortodoxie, aparand-o de actiunile politico-prozelitiste ale autoritatilor politice si bisericesti ale stapanitorilor polonezi catolici. Noi, cei de astazi, traim intr-un context politic si religios radical diferit fata de cel de atunci, mult mai liber, insa nu si mai putin usor din perspectiva „ispitelor acestui veac”. In acest nou context, suntem chemati sa reflectam asupra a ce putem si trebuie sa invatam de la Sfantul Petru Movila pentru a fi/deveni buni marturisitori.

Volumul de fata, cu titlul Marturisirea de credinta − locul si rolul ei in Traditia Bisericii Ortodoxe. Relatia dintre teologia academica si teo­logia doxologica, este rodul acelui simpozion. El contine contribu­tiile participantilor, dar, in acelasi timp, speram sa reprezinte o contributie la cercetarea teologica romaneasca si nu numai.

Pr. Ion Vicovan

Sursa: www.edituradoxologia.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 978-606-666-145-3