Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Martin DUGARD | In Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley si Livingstone

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,90 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Martin DUGARD    |    In Africa    Uimitoarele aventuri ale lui Stanley si Livingstone

Editura Corint, 2019

Colectia Istorie

Traducere din limba engleza de Florin-Razvan MIHAI

Prefata de Marian VOICU

Extras din Prefata

De la Herodot si Ptolemeu pana la Livingstone, izvorul Nilului ramasese marele mister al geografiei. „Izvoarele pogorate din ceruri ale Egiptului”, cum descrisese marele Homer Nilul, nu secau niciodata, desi fluviul nu avea afluenti. Din apa sa bausera Moise, Alexandru cel Mare si Cleopatra, iar Herodot insusi se aventurase pana la prima cataracta, in cautarea Izvorului. [...]

Cand Livingstone, un misionar scotian din clasele de jos, a revenit in Anglia dupa 15 ani petrecuti in Africa, a fost intampinat ca un erou. Era simbolul Imperiului Britanic aflat in expansiune, omul care traversase pentru prima data continentul de la un tarm la altul, timp de patru ani, care calatorise prin desertul Kalahari, care fusese muscat de un leu si isi pusese singur oasele la loc, care a plecat in necunoscutul marelui continent pentru a predica cuvantul Domnului si s-a intors in Europa pentru a vorbi impotriva sclaviei. [...]

Livingstone credea ca Nilul si Zambezi erau legate prin lacurile Nyassa (azi, Malawi), Tanganyika si Victoria, care pentru el erau adevaratele „fantani ale lui Herodot”, iar izvorul era intre aceste lacuri. Pentru a le gasi avea sa strabata zeci de mii de kilometri, prin locuri in care omul nu calcase vreodata. La sfarsit insa avea sa dea crezare teoriei lui Ptolemeu, ca izvoarele ar fi de fapt intre 10 grade si 12 grade spre sud.

Timp de opt ani, Livingstone a strabatut pamanturile din inima Africii in cautarea izvoarelor, luptandu-se cu variola, dizenteria, malaria, holera si malnutritia, fiind prins in razboaie tribale, atacuri ale canibalilor sau fiind luat ostatic de negustorii arabi de sclavi. Imperiul nu l-a uitat, dar l-a crezut mort; expeditiile care au plecat in cautarea lui nu l-au putut gasi.

Aici intervine James Gordon Bennett Jr., tanarul mostenitor al ziarului New York Herald. Intr-un moment de inspiratie editoriala greu de anticipat la acea vreme, ii da tanarului Henry Morton Stanley sarcina de a pleca in cautarea lui David Livingstone. Stanley avea toate datele unui self-made man; era un bastard din Tara Galilor care la 17 ani fugise in America, luptase in Razboiul Civil de partea confederatilor, schimbase nenumarate meserii, visand insa dintotdeauna sa fie un mare jurnalist la un ziar de notorietate din New York.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba engleza de Florin-Razvan MIHAI
An aparitie 2019