Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Knut HAMSUN - Rosa

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Knut HAMSUN - Rosa

Premiul Nobel pentru Literatura 1920

POLIROM, 2021

Colectia Top10+

Traducere din limba norvegiana de Valeriu MUNTEANU

 

Extras/ 1

In iarna anului 18... am plecat din Alesund spre insulele Lofoten, cu unul dintre iahturile pescaresti ale lui Roenneberg. Am parcurs distanta in exact patru saptamani; la Skroven am parasit vasul si am asteptat o ocazie pentru a-mi continua drumul. O corabie urma sa plece de Pasti acasa, spre Saltenland si, desi nu ajungeam in felul acesta chiar la destinatie, m-am imbarcat totusi pe ea. Intreprinsesem calatoria ca sa ma intalnesc cu un cunoscut si camarad de-al meu care locuia in aceasta regiune; el se numea Munken Vendt; ne inteleseseram sa pornim impreuna in drumetie. Asta se intampla cu cincisprezece ani in urma – o gramada de ani.

Intr-o buna zi, miercuri 16 aprilie, am ajuns la o asezare comerciala, numita Sirilund. Aici locuia negustorul Mack, marele senior. Tot aici locuia, in vecinatatea lui, si bunul Benoni Hartvigsen, un om bogat care ii ajuta pe toti. Cei doi erau asociati, posedand fiecare jumatate din Sirilund si din toate ambarcatiunile si intreprinderile.

„Adresati-va lui Mack sau lui Hartvigsen – indiferent caruia din ei!” imi spusesera oamenii de pe corabie.

Am urcat pana la gospodarie, m-am uitat in jur si am hotarat sa-mi continui drumul, caci totul era prea mare si elegant aici, unde isi avea Mack resedinta. in schimb, pe la ora pranzului, m-am dus la casa lui Benoni Hartvigsen si m-am prezentat. Deoarece nu eram un domn, avand asupra mea doar pusca si o boccea cu cateva haine nepretentioase, am cerut, cu modestie, adapost in camera argatilor din Sirilund, pana cand voi pleca mai departe.

„Cred ca va putem ajuta”, raspunse Hartvigsen. „De unde veniti?”

„Din sud. Si vreau sa ajung in nord, la Utvaer si Os. Numele meu este Parelius, sunt student. Stiu sa desenez si sa pictez, daca aveti nevoie de asa ceva.”

SPECIFICATII

An aparitie 2021