Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Julien BENDA | Tradarea carturarilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Julien BENDA    |    Tradarea carturarilor

HUMANITAS, 1993, 2008, 2017

Colectia 12 carti despre lumea in care traim

Traducere din franceza de Gabriela CRETIA

||||

Privire de ansamblu. Pronosticuri (pp. 139-140) / e x t r a s

Sa mai spunem, dupa atatia ani ca pacea nu este posibila decat daca omul nu-si mai identifica fericirea cu posedarea unor bunuri „care nu se impart cu altii”, decat daca este in stare sa se inalte pana la un principiu abstract si superior egoismelor sale; altfel spus, pace nu poate fi daca omul nu-si amelioreaza morala. Or astazi, pe de o parte omenirea se indreapta in sensul contrar, pe de alta insasi conditia pacii, constiinta necesitatii acestui progres spiritual, este foarte amenintata. In secolul al XIX-lea, s-a ivit o scoala care il indemna pe om sa caute pacea (din interes, desigur), explicandu-i ca un razboi, chiar castigat, provoaca dezastre, mai ales transformarilor economice, „evolutiei productiei”, intr-un cuvant, unor factori total straini de ameliorarea morala, de la care, spun acesti ganditori, n-avem oricum nimic de asteptat; astfel incat omenirea, admitand ca si-ar dori pacea, este condusa spre neglijarea singurului efort care i-ar putea-o darui, efort pe care, de altfel, abia asteapta sa nu-l faca. In plus, cauza pacii, intotdeauna inconjurata de piedici, si-a mai dobandit astazi una: pacifismul cu pretentie scientista.

Voi aminti si alte forme de pacifism, indraznind sa afirm ca si ele duc la slabirea cauzei pacii, cel putin in mintea oamenilor  seriosi:

1. Intai, pacifismul pe care-l voi numi vulgar, adica cel care nu stie decat sa-l stigmatizeze pe „omul care ucide” si sa ia in deradere prejudecatile patriotice.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din franceza de Gabriela CRETIA
An aparitie 1993, 2008, 2017