Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Jon KRAKAUER - In aerul rarefiat

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jon KRAKAUER - In aerul rarefiat

O relatare personala a tragediei de pe Everest

HUMANITAS FICTION, 2013

Colectia Raftul Denisei – coordonata de Denisa COMANESCU

Traducere din engleza si note de Ioana VILCU

 

Extras/ Introducere

In martie 1996 am luat parte, in calitate de corespondent al revistei Outside, la o ascensiune ghidata pe Everest. Am fost unul din cei opt clienti ai expeditiei conduse de renumitul ghid neo-zelandez Rob Hall. In data de 10 mai am ajuns pe vraf, dar cu ce pret!

Dintre cei cinci coechipieri ai mei care au urcat pe acoperisul lumii, patru, incluzandu-l si pe Hall, au murit intr-o furtuna nimicitoare care s-a pornit din senin cand eram inca pe varf. Pana am ajuns la tabara de baza, noua cataratori din alte patru expeditii deja murisera, si pana la sfarsitul lunii urmau sa mai piara inca trei.

Am fost extrem de afectat de cele intamplate si mi-a fost greu sa scriu articolul respectiv. Totusi, la cinci saptamani dupa ce m-am intors din Nepal, am predat revistei Outside un material care a aparut in numarul din septembrie. Dupa ce am terminat de scris, am incercat sa nu ma mai gandesc la Everest si sa-mi vad de viata mea, dar mi-a fost imposibil. Cand incercam sa-mi dau seama ce se intamplase acolo eram cuprins de sentimente neclare si ma obsedau imprejurarile in care murisera coechipierii mei.

Articolul din Outside era cat de precis se putea date fiind circumstantele, dar termenul de predare fusese prea strans, derularea evenimentelor, incredibil de complexa, amintirile celor care supravietuisera, deformate de epuizare, lipsa de oxigen si soc.

SPECIFICATII

An aparitie 2013