Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

John FOWLES | Jurnale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

John FOWLES    |    Jurnale

POLIROM, 2014

Seria de autor

Selectie de Anca BAICOIANU

Traducere din limba engleza si note de Radu Pavel Gheo

||||

Extras din Partea intai, Oxford

Fillebrook Avenue, nr. 63, Leigh-on-Sea,

24 septembrie 1949

[...] Incercarea de a te intelege este o dezvaluire perpetua: fiecare nou invelis isi pierde constant din frumusete si din valoare dupa ce este expus vederii. Samanta adevarului, implinirea maxima a sinelui, pare sa se gaseasca intotdeauna exact sub urmatorul invelis. Evident, aceasta dezvaluire nu are capat, dar senzatia e sufocanta.

Fiind poet, revelarea frumusetii e asemenea revelarii naturii – un dar. Nu conteaza daca nu creezi. E de-ajuns sa ai viziunea poetica. Sa vezi frumusetea ascunsa. Asa cum am facut eu in seara asta, cand stateam in fata ferestrei deschise si am auzit pe cineva fluierand in departare. Am simtit toate soiurile de stari de spirit pe strazi noaptea, cea a mersului alaturi de femeile iubite, cea a vinetiului si-a alburiului, precum si pustietatea stranie si vrajita a strazilor in bezna. Le-am simtit pe toate exact intr-o clipa – un potop de senzatii ce abia daca pot fi intelese. Algernon Blackwood: „Sa simti ca un poet nu inseamna sa fii poet”. E drept, totusi poezia, creatia, nu inseamna neaparat sa tiparesti cuvinte. E o viziune filosofica, epicurism, hedonism. [...]

Extras din Partea a sasea – Intoarcerea in Anglia (p. 208)

Cat de mult din ce am scris aici in acest ultim an se refera la femei si la relatiile mele cu ele! Un desert prea intins, o oaza prea luxurianta.

Ce imagine saraca despre aceasta epoca i-ar oferi jurnalul meu unui istoric din viitor! Nu am notat nimic din spaimele populatiei: bomba cu hidrogen, problemele indo-chineze, problema cu Egiptul si toate celelalte. Nici macar propriile mele probleme, in afara de cele din zona amoroasa. Existentialism prost aplicat.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba engleza si note de Radu Pavel Gheo
An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-973-46-4085-0