Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

ISTORIA PAROHIILOR ORTODOXE ROMANESTI

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:LB-2019-0108
  • Editura: Basilica
  • 162,40 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

ISTORIA PAROHIILOR ORTODOXE ROMANESTI

100  -  1918-2018  -  CENTENARUL MARII UNIRI [1918 – 2018]

ANUL OMAGIAL AL UNITATII DE CREDINTA SI DE NEAM

ANUL COMEMORATIV AL FAURITORILOR MARII UNIRI DIN 1918 PE TOT CUPRINSUL PATRIARHIEI ROMANE

VOLUMUL I

SERIE MONOGRAFICA PUBLICATA LA INITIATIVA SI CU BINECUVANTAREA PREAFERICITULUI PARINTE DANIEL PATRIARHUL BISEICII ORTODOXE ROMANE, CU APROBAREA SFANTULUI SINOD

Editura BASILICA a Patriarhiei Romane – BUCURESTI, 2018

Seria monografica ISTORIA PAROHIILOR ORTODOXE ROMANESTI marcheaza contributia si importanta pastoral-misionara, educativa si culturala a parohiilor ortodoxe romanesti la istoria spiritualitatii, culturii si civilizatiei romanesti.

COMISIA DE ELABORARE  -  VOLUMUL I

COORDONATOR GENERAL

VAARLAM PLOIESTEANUL, Episcop-vicar patriarhal – Secretarul Sfantul Sinod

CONSILIER PATRIARHAL COORDONATOR

Preot Mihai Hau

AUTORI

Pr. asist. dr. Alexandru Atanase Barna; Pr. Prof. dr. Valer Bel, Prof. dr. Paul Brusanowski, Pr. Dr. Ionut- Gabriel Corduneanu, Daniel-Grigore Filimon; Pr. prof. dr. Vasile Gordon; Conf. Dr. Adrian Lemeni; Pr. prof. dr. Alexandru Moraru; Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula; Pr. prof. dr. Constantin Patuleanu; Pr. prof. dr. Viorel Sava; Pr. prof. dr. Mihail-Simion Sasaujan; Pr. prof. dr. Ioan Vicovan; Pr. conf. dr. Patriciu Vlaicu

EDITOR COORDONATOR SI SECRETAR DE COMISIE

Ion-Dragos Vladescu

REDACTOR

Mihai Salvan

CORECTOR

Elena Tabus

TEHNOREDACTARE COPERTA

Constantina Cristea

ILUSTRATIA COPERTEI

Punerea pietrei de temelie a bisericii de pe Brata din Salistea Sibiului de catre preotul academician Ioan Lupas [in mijloc, tinand in maini Sfanta Evanghelie], in calitate de protopop de Saliste, alaturi de alti trei preoti si de comunitatea parohiala. Fotografie de epoca

________________________

||||

Extras din Cuvantul inainte semnat de DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Intre creatie si Creator, intre dar si Daruitor exista o legatura de viata, pe care Sfanta Scriptura o descrie ca fiind „legamantul vesnic dintre Mine (Dumnezeu) si pamant si tot sufletul viu din tot trupul ce este pamant” (Facerea 9, 16). Libertatea noastra insa, a fiecaruia dintre noi si a tuturor impreuna, este cea care poate transforma o legatura sanatoasa si sfanta a vietii intr-o legatura a degradarii si mortii. Agricultorul adevarat este harnic si darnic, responsabil de a inmulti darurile si bucuria de a face pamantul roditor. Daruim semenilor nostri ceea ce am primit de la Dumnezeu ca dar, la care am adaugat munca si priceperea noastra; astfel realizam o bogata comuniune vesnica divino-umana, unind, prin agricultura, cultul si cultura, stiinta practica si spiritualitatea profunda.

In plus, viata inseamna mai mult decat consum, deoarece nu traim numai biologic, ci si spiritual. Viata inseamna mai ales comuniune de gandire si de actiune intre contemporani, dar si intre generatiile trecute si cele viitoare.

In fata nelimitatei dorinte de castig „mereu mai mult” care ruineaza planeta pentru profitul unei minoritati, sobrietatea este o alegere constienta inspirata de ratiune. Ea este o arta si o etica de viata, sursa de satisfactie si de profunda stare de bine. Ea reprezinta o pozitionare politica si un act de rezistenta in favoarea pamantului, a impartirii bunurilor si a echitatii.

Industrializarea agriculturii, prin utilizarea masiva a ingrasamintelor chimice, a pesticidelor si a semintelor hibride si prin mecanizarea excesiva a prejudiciat grav pamantul care ne hraneste, precum si cultura taranilor. Pierre Rabhi constata in aceasta privinta: „Neputand produce fara a distruge, umanitatea se expune unor perioade de foamete fara precedent.”

„O agricultura care nu poate sa produca fara sa distruga poarta in ea germenii propriei sale distrugeri.”

Daca noi consumam totul si degradam totul din natura (creatie), dovedind lipsa de respect fata de Creator, nerecunostinta si nepasare fata de darurile primite, ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare? Pamant lucrat si sfintit sau pamant degradat si pustiit? Totusi, putem transmite generatiilor viitoare bogatie si intelepciune, daca gandirea noastra este creatoare de valori si vointa noastra este promotoare a coresponsabilitatii si a cooperarii practice la nivel national si planetar.

In acest sens, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat anul 2019 drept Anul omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari) pe tot cuprinsul Patriarhiei Romane. Satul romanesc, pastrator fidel al traditiei bisericesti si culturii nationale, a fost de-a lungul timpului spatiul in care s-au dezvoltat si s-au desavarsit valorile spirituale, culturale si morale ale neamului. Parohiile ortodoxe romanesti au reprezentat, ata la sat, cat si la oras, alaturi de Scoala si de Familie, principalii factori de coeziune si unitate romaneasca.

2413 c – 412 c = 2401 c/ aprox 8 t/ 96

SPECIFICATII

An aparitie 2018