Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Imagini de album. Evocari, impresii, portrete de Martha BIBESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Martha BIBESCU
Imagini de album. Evocari, impresii, portrete
Curtea Veche Publishing, 2021
Traducere din franceza de Elena BULAI
Prefata de Alina PAVELESCU
 

Extras/ La asfintitul lui Lyautey
„Ai venit prea tarziu”, imi spuneau cei din familie, cei apropiati, prietenii, admiratorii sai; trebuia sa-l vezi in Maroc, nu la Thorey sau Paris, cum l-ai vazut... Nu mai este el...
Ba era, si chiar mai mult! In el si in afara lui, nemaiavand nici de manifestat prudenta, nici de combatut vreun guvern, nici de menajat vreo putere, nici sa-si dea demisia, nici sa se teama de ceva, nici sa spere ceva. Gloria sa pamanteasca trecuse. Si cui ii place sa se uite la soarele de amiaza? Doar asfintitul reproduce culorile zorilor; mi s-a parut ca n-am decat sa intorc capul ca sa-i aflu tineretea.
Important este nu sa vezi Stromboli sau caderea Niagarei, ci sa le vezi bine. Daca imi vine intai in minte un fenomen cosmic in momentul in care-mi adun toate energiile sufletului ca sa fac un portret fidel lui Lyautey, asa cum l-am vazut eu, o fac pentru ca l-am privit ca pe o forta a naturii.
Un pranz oferit pentru el, dupa gustul lui – adica nu numai ca el era centrul, oaspetele de onoare, ci si singurul oaspete, alaturi de mine, pe care voiam sa-l cunosc -, marcheaza inceputul prieteniei noastre. Inainte de aceasta zi, auzisem vorbindu-se despre el toata viata. 
Maresalul il cunoscuse pe socrul meu, printul George, si pe unchiul meu, amandoi ofiteri cu brevet de stat-major in armata franceza.