Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ganduri despre bine si rau, Sf. Nicolae Velimirovici

0 opinii / Scrie o opinie
  • 18,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfantul Nicolae VELIMIROVICI    |     Ganduri despre bine si rau. Cheia tuturor tainelor

Editura Predania

Colectia Cugetari

Traducere din limba sarba de Ionut si Sladjana GURGU

||||

Extras din Ganduri

Sufletul – mai de pret decat trupul

Timpul este pasarea care te impodobeste cu penele sale pestrite, dar care va si veni sa smulga cele ale sale. Daca te vei lega cu sufletul prea mult de pene, timpul va smulge impreuna cu penele si sufletul. O, cat de urata va fi atunci goliciunea ta!

Dumnezeu – Roata cea mai Mare

Roata mare se invarte mai incet, dar ajunge din urma roata mica, ce se invarte mai repede. Cu cat roata este mai mare, cu atat rotirea este mai inceata si zgomotul mai mic; cu cat roata este mai mica, cu atat rotirea este mai iute si zgomotul mai mare. Acest fapt se potriveste si lucrurilor, si oamenilor. Roata cea mai mare din sufletul omului este Dumnezeu. Marginile ei nu se pot vedea, nici mersul ei nu se poate auzi din pricina multimii si a larmei rotilor celor mici. In clipa in care toaate rotile cele mici din sufletul omului se linistesc, abia atunci sufletul se oglindeste in nemasurata roata dumnezeiasca, in care se cuprinde cerul si pamantul. Si, in fata acestei vederi, pe cat de rara, pe atat de neasteptata, sufletul simte o bucurie de negrait.

Omul mare

Nu poti ajunge om mare, pana ce nu te socotesti mort.             

Nu poti ajunge om mare in nici un loc din lume si in nici un rang din societate: in primul rand, cata vreme te temi de orice este mai mic decat Dumnezeu; in al doilea rand, cata vreme iubesti ceva ce este mai mic decat Dumnezeu si, in al treilea rand, cata vreme nu te obisnuiesti sa socotesti moartea ta ca pe ceva ce a fost, nu ca pe ceva ce urmeaza sa fie.

Slabanogul

Facerea de rau este o slabiciune, nu o putere. Rau-facatorul este un un slabanog, nu un viteaz.

De aceea, socoteste-l intotdeauna pe cel ce-ti face rau ca fiind mai slab decat tine si, asa cum nu te razbuni pe un copil neputincios, tot asa nu cauta sa te razbuni pe facatorul de rele. Caci el nu este facator de rele dupa putere, ci dupa slabiciune.

In acest fel, vei strange putere in tine si te vei asemana marii, care nu se revarsa pentru a ineca pe orice copil ce arunca in ea cu pietre.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba sarba de Ionut si Sladjana GURGU
An aparitie 2009
Limba Romana
Cod 2229