Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Franz KAFKA | Metamorfoza si alte povestiri

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Franz KAFKA   |   Metamorfoza si alte povestiri

POLIROM, 2019

BIBLIOTECA POLIROM – E S E N T I A L  -  Autori consacrati, carti importante din literatura lumii

Traducere din limba germana de Mihai ISBASESCU

||||

Extras din Metamorfoza, I

Intr-o buna dimineata, cand Gregor Samsa se trezi in patul lui, dupa o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat intr-o ganganie inspaimantatoare. Zacea intins pe spatele sau tare ca o armura si, cand ridica putin capul, isi vedea abdomenul cafeniu boltit si impartit in segmente rigide; plapuma abia se mai tinea sa nu alunece cu totul de pe aceasta proeminenta. Nenumaratele lui picioare, jalnic de subtiri in comparatie cu restul trupului, ii tremurau, neajutorate, inaintea ochilor.

„Ce s-a intamplat cu mine?”, ii trecu prin gand. Nu era vis. In jur se afla camera lui linistita – o adevarata camera omeneasca, desi cam stramta -, cuprinsa intre cei patru pereti pe care-i cunostea atat de bine. Deasupra mesei, pe care se vedea, imprastiata, o colectie de mostre de stofe – caci Samsa era voiajor comercial – sta atarnata fotografia taiata deunazi dintr-o revista ilustrata si pusa intr-o rama frumoasa, aurita. Reprezenta o femeie cu caciula de blana pe cap si cu un boa de blana la gat; femeia sedea drept si intindea spre privitor un manson mare de blana, in care ii disparea intregul brat pana la cot.

Privirea lui Gregor luneca apoi spre fereastra si vremea mohorata de afara – caci se auzeau picurii de ploaie taraind pe glaful de tabla – il facu profund melancolic. „Ce-ar fi daca as mai trage un pui de somn si as uita de toate smintelile astea”, gandi el, dar ideea se dovedi intrutotul nerealizabila, caci se obisnuise sa doarma pe partea dreapta si, in situatia actuala, nu se putea intoarce in pozitia respectiva. Cu oricata forta cauta sa se arunce pe partea dreapta, se rostogolea de fiecare data indarat pe spate. Incerca de zeci de ori, inchizand ochii pentru a nu fi nevoit sa-si vada picioarele zvarcolindu-se, si renunta abia in clipa in care incepu sa simta intr-o parte o durere usoara, surda, pe care n-o cunoscuse pana atunci.

„Of, Doamne”, gandi el, „ce meserie obositoare mi-am ales si eu! Zi de zi pe drumuri. Neplacerile afacerilor sunt mult mai nesuferite decat cele din magazinul parintesc de odinioara; in plus, mai trebuie sa indur si chinul calatoriilor, grija de a nu pierde legaturile trenurilor; mesele neregulate si proaste, relatiile cu oamenii, care se schimba mereu, nu dureaza si nu pot deveni niciodata mai intime. Duca-se dracului toate!”

Simti o usoara mancarime pe burta, deasupra; se impinse incet pe spate, spre tablia patului, pentru a-si ridica mai bine capul; zari locul mancarimii, acoperit cu niste punctisoare mici, albe, despre care nu stia ce sa creada; apoi vru sa pipaie locul cu unul din picioare, dar il trase numaidecat indarat, caci il treceau fiori reci de indata ce-l atingea.

4012 c/ aprox 4000/ 16 t/ 192

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba germana de Mihai ISBASESCU
An aparitie 2019