Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Figura spiritului creator

0 opinii / Scrie o opinie
  • 9,63 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Figura spiritului creator, Eugen Negrici - editura Polirom

Editia a II-a

Figura spiritului creator este al doilea volum dintre cele trei cunoscute sub titlul generic „Ciclul imanentei literaturii”. Plasat intreExpresivitatea involuntara si Imanenta literaturii, studiul este dedicat analizei procesului subtil de geneza si executie ale operei artistice, care niciodata nu este rodul exclusiv al inspiratiei sau al geniului, ci este determinat de nenumarati factori interiori si exteriori, mai mult sau mai putin favorabili. 

Sub titluri memorabile ca „Euforia noviciatului” (Antim Ivireanul), „Elanul ingenuu” (I. Heliade-Radulescu), „Nepasarea suverana” (Nichita Stanescu), „Expansiunea cliseului” (M.H. Simionescu), „Refuzul rostirii stereotipe” (Urmuz), 

...

„Eugen Negrici a fost si ramine un cititor prin excelenta nonconformist. Dar aceasta nealiniere la opinia comuna e departe de a sugera lipsa de implicare si de atasament la dinamica procesului de creatie in desfasurare. Criticul, teoreticianul, istoricul literar Eugen Negrici este, dimpotriva, un spirit profund angajat, un participant pasionat la valorizarea si incurajarea tocmai a „spiritului creator”, ale carui „figuri” le-a cautat mereu, continua si va continua inca multa vreme sa le caute. Cele pe care le-a conturat pina acum sint deja repere sigure pentru o buna si sanatoasa orientare a spiritului nostru critic actual, propuse nu doar pentru a asigura comoditatea drumului, ci pentru a indemna, intrebatoare, la noi raspunsuri.” (Ion Pop)

Sursa: www.cartearomaneasca.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2013
Nr. pagini 193
Limba Romana
Cod 978-973-23-2993-1