Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Desene miscatoare. Dialoguri despre critica si cinema

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Andrei GORZO, Maihai IOVANEL

Desene miscatoare. Dialoguri despre critica si cinema

POLIROM, 2023

 

 

 

Extras/ Introducere

Mihai Iovanel: Cum am ajuns sa scriem cartea asta? Sa fac un interviu/ dialog cu tine era o veche fantezie a mea.

Andrei Gorzo: Dupa cum un geek-out cu tine – unul total – pe westernuri sau pe Indiana Jones-uri era o veche fantezie de-a mea.

M.I.: In jurul lui 2010 publicasem doua interviuri cu Magda Mihailescu si Alex. Leo Serban si inca de atunci imi propusesem sa fac Marele Slem, haha (am scris nu o data ca in biografia mea criticii de cinema – in special cei doi deja amintiti si cu tine – au fost mai importanti decat cei literari). Dar am tot amanat pana la inceputul lui 2022, cand ti-am propus sa scriem impreuna un dialog despre Alex. Leo Serban, de la a carui moarte se implineau unsprezece ani.

A.G.: Am fost miscat de invitatie. Impreuna am scris atunci peste 10.000 de cuvinte (aproape 55.000 de semne) in vreo patru zile. Lucrul la unele dintre celelalte cinci dialoguri (nu la toate) avea sa fie aproape la fel de intens (pentru partea care ma priveste, as folosi chiar cuvantul „febril”); ma refer la partea de scriere propriu-zisa, partea de pregatire (de vazut si revazut filme, de citit diverse chestii, de luat notite) intinzandu-se de fiecare data pe multe saptamani.

M.I.: Si pentru mine a fost la fel. In perioada asta – de la sfarsitul lui 2022 pana la sfarsitul lui iulie 2023, cand scriem introducerea de fata – nu am (re)citit carti si (re)vazut, cu putine exceptii, decat pentru „temele de acasa”. Asa am reusit sa ies de fapt dintr-o perioada de bornout multilateral dezvoltat in care intrasem dupa ce am publicat in 2021 o istorie a literaturii romane contemporane la care lucrasem cativa ani.