In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

Poem deschis. Antologie 1947-2013

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,09 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Poem deschis. Antologie 1947-2013, de Tadeusz Różewicz - carti de poezie Libraria Bizantina

Tadeusz Różewicz (1921–2014) face parte din familia marilor poeti europeni care au depus marturie despre traumatismele secolului trecut.

In opera lui Tadeusz Różewicz, marcata de cel de-al Doilea Razboi Mondial si de totalitarismul comunist, transpar in forme specifice problemele fundamentale ale omului contemporan: implicarea sa in istorie, mizeriile acumulate de-a lungul vietii, lipsa de sens a existentei, deformarea si rasturnarea axiologiei, prezenta raului in lume etc. Versurile releva slabiciunea, fragilitatea si ambiguitatea individului lipsit de principii morale, gasind cu greu calea de comunicare cu celalalt. Omul este redus de cele mai multe ori la un simplu obiect. Aceste continuturi si imagini nelinistitoare sunt prezentate in versuri lipsite de semne de punctuatie, scrise in structuri sintactice eliptice, enuntul fiind impartit in versuri cu lungime diferita, in functie de importanta frazei si a cuvintelor. Różewicz se foloseste adeseori de contrast, aluzii culturale, literare, biblice. Recurge la traditie pentru a arata indepartarea de ea. Ascetismul formal al poeziilor sale constituie un demers absolut constient al lui Różewicz.

Asa cum spunea el insusi in anul 1958: „Muzica, sunetul si imaginea, metafora mi s-au parut nu aripi ce poarta poezia de la creator spre receptor, ci un balast care trebuie indepartat pentru ca poezia sa se poata ridica si deveni deocamdata capabila nu sa zboare mai departe, ci sa traiasca in continuare“.

SPECIFICATII

Autori Tadeusz Różewicz
Traducere Constantin Geambasu
Editura Humanitas
An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-973-689-750-4