Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ezra POUND | ABC-ul lecturii – Ghid spre Kulthura

0 opinii / Scrie o opinie
  • 89,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ezra POUND    |    ABC-ul lecturii – Ghid spre Kulthura

HUMANITAS fiction, 2019

Opere II

Traducere de Radu VANCU

Editie de Horia-Roman PATAPIEVICI

||||

Prefata – Cum si de ce se invata frumusetea (Radu VANCU)/ e x t r a s

1 Ceea ce e socant din capul locului atat in ABC-ul lecturii (1934), cat si in Ghid spre Kulthura (1938) e discordanta de-a dreptul stridenta intre ce pretind a fi si ce sunt cu adevarat. Nu pentru ca ar fi mai putin decat ce pretind, (cum se intampla cu enorma majoritate a obiectelor literare), ci, dimpotriva, fiindca sunt aproape monstruos mai mult.

In paginile liminare, ABC-ul lecturii spune despre sine ca e un „abecedar”, poate ca unul cu totul special, de vreme ce e in egala masura si un gradus ad Parnassum, o treapta spre Parnas, dar in orice caz nimic semnificativ mai mult decat „un manual care sa poata fi citit <<deopotriva pentru placere si pentru profit>> de cei care nu mai sunt la scoala, de cei care n-au fost la scoala, sau de cei care in zilele studentiei lor au indurat aceleasi lucruri  pe care cei mai multi din generatia mea le-au indurat”. Rostul lui e, asadar, sa-i invete pe elevi – si, de asemenea, sa-i salveze pe profesorii insisi de „inutila plicticosenie din sala de curs”. Un manual mai distractiv, in ultima instanta.

Nici Ghid spre Kulthura nu pare initial sa isi propuna ambitii mult mai inalte; Pound ne anunta, tot din primele pagini, ca e o carte „scrisa pentru oameni care nu si-au putut permite sa se educe la universitate, sau pentru tineri, amenintati ori ba cu universitatea, care vor sa stie mai multe la varsta de cincizeci de ani decat stiu eu azi, si pe care e de presupus ca i-as putea ajuta in aceasta privinta”. E drept, exista si cateva caveat-uri: cartea comporta si niscaiva „pericole inerente”, ba chiar si o „ispitire” – si, in orice caz, Pound stie ca il va „compromite” serios si iremediabil; dar, in esenta, tot de un manual pentru tineri cu o scolaritate incompleta ar fi vorba. Care, daca il vor citi serios, vor putea sti la cincizeci de ani (Pound insusi avea patruzeci si noua de ani cand o publica) mai multe decat autorul lui. Un manual bun, asta promite asadar sa fie; nici mai mult, dar nici mai putin de atat.

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Radu VANCU
An aparitie 2019