Epoca inconstientului de Eric R. KANDEL
- Cod produs:CN_8190
- Autor: Eric R. KANDEL
- Editura: Polirom
-
79,00 lei
DESCRIERE
Eric R. KANDEL/ Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2000
Epoca inconstientului. Explorarea inconstientului in arta, minte si creier, din Viena anului 1900 si pana in zilele noastre
POLIROM, 2023
Colectia PLURAL M
Traducere din limba engleza de Cristina ILIE, Adina AVRAMESCU si Dan BALANESCU
Extras/ Prefata
Cand Auguste Rodin a vizitat Viena, in iunie 1902, Berta Zuckerkandl l-a invitat pe marele sculptor francez, impreuna cu Gustav Klimt, cel mai desavarsit pictor al Austriei, la o Jause, o dupa-amiaza vieneza tipica cu cafea si prajituri. Berta, care era un important critic de arta si mintea calauzitoare a unuia dintre cele mai distinse saloane vieneze, isi amintea de aceasta dupa-amiaza memorabila in autobiografia sa:
Klimt si Rodin se asezasera langa doua tinere remarcabil de frumoase – Rodin, vrajit, neputandu-si lua ochii de la ele... Alfred Gruenfeld [fostul pianist de curte al imparatului Wilhelm I al Germaniei, care traia acum la Viena] s-a asezat la pian in marele salon, ale carui usi duble erau deschise larg. Klimt s-a dus la el si l-a rugat: „Te rog, canta-ne ceva de Schubert”. Iar Gruenfeld, cu trabucul in gura, a interpretat niste melodii minunate, care pluteau si atarnau in aer odata cu fumul trabucului sau. Rodin s-a aplecat spre Klimt si a spus: ”Nu am mai cunoscut vreodata o asemenea atmosfera – tragica si magnifica fresca a lui Beethoven pictata de dumneata, expozitia dumitale ca un templu, de-a dreptul de neuitat; iar acum gradina asta, femeile astea, muzica asta... invaluite toate in aceasta fericire vesela, copilareasca... Care este motivul pentru toate acestea?”. Iar Klimt a incuviintat usor din cap si a rostit un singur cuvant: „Austria”.