Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Album Gheorghe I. Anghel

0 opinii / Scrie o opinie
  • 77,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gheorghe I. ANGHEL    |    A L B U M  

Editura Institutului Cultural Roman, 2010

Introducere: Cristian Robert VELESCU

Texte: Razvan THEODORESCU, Cristian R. VELESCU, Ruxandra DEMETRESCU

||||

Extras din Cuvantul inainte semnat Acad. Razvan Theodorescu – fragment din discursul rostit la vernisajul  din 1998 la Muzeul National de Arta al Romaniei

Anghel, rafinatul meridional al artei noastre contemporane, citeste elenismul – adica un fragment al propriei sale vieti launtrice – intr-o cheie care este de fiecare data  doar a sa, a metecului de la Dunare, privitor cu ironie si cu nostalgie catre departele Sudului.

Ieri puteai descoperi la Anghel istoria – presarata cu pulberi de aur – a unui Bizant invecinat stepei sau aceea a unor zei in harjoana cu muritorii la margine de stufaris. Acum, Grecia lui Anghel este alta, cu totul alta. Plasmuita in panze rugoase, uneori aproape nude, alteori de-a dreptul negre, in ceramici care au facut celebra cu siluetele lor albe sau brune o intreaga civilizatie, mergand, cu o libertate suverana, de la grafismul picturii la sculpturile pictate, ea inchipuie in frize si metope de lemn arhaic, in argile arse si zugravite, universul poetic precis al unui seducator din Levant, pe care artistul roman il citeste pentru toti semenii europeni: este alexandrinul pretios, echivoc si pervers care, aidoma lui Shakespeare, a murit in chiar ziua cand adauga inca un an anilor sai de aventura si recluziune voita, cetateanul Mediteranei Constantinos Kavafis.

Prin el, orientalul pentru care calitatea de poet era magistratura suprema – demna de a fi trecuta chiar si intr-un banal pasaport -, prin el si prin versurile sale imbibate de un erotism subtil, difuz si tenace, a dorit Anghel sa talmaceasca  o stare de spirit ce putea fi, deopotriva, nevroza si eliberare. Pretextul literar este splendid, sa o recunoastem, iar jocul plastic in juru-i va ramane memorabil.

SPECIFICATII

An aparitie 2010
Dimensiuni 23 cm x 28 cm
Nr. pagini 208
Limba Roman/Engleza/Franceza
Cod 9789735776114