Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Drumul catre isihie. Ispita lecturii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 48,12 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

N. STEINHARDT - Drumul catre isihie - Ispita lecturii

Manastirea Rohia – POLIROM, 2014

Ediitie ingrijita, note, referinte critice si indici de Irina CIOBOTARU

Studiu introductiv de Tania RADU

Repere biobibliografice de Virgil BULAT

 

Extras/ Libertatea ca aplicatie literara

Pentru cei mai multi, Jurnalul fericirii este cartea de rascruce dintre ceausism si post-ceausism. Marturia lui N. Steinhardt, publicata postum in 1991, a dat startul si a fixat stacheta pentru spectaculoasa memorialistica post-comunism, ea insasi limbul unei mari si neincheiate tranzitii culturale.

Pentru posteritatea literara a scriitorului insa, aceasta aparitie a insemnat indirect si cea mai mare cumpana. Bibliografia, obiectiv fracturata de conditia de fost detinut politic, a primit la pachet cu propulsarea brusca in actualitate si imensa presiune a propriei biografii: intelectual evreu, cu vederi liberale solide, condamnat politic in celebrul proces al lotului Noica-Pillat, convertit la crestinism in inchisoare si intrat ulterior in cinul calugaresc al Manastirii ortodoxe Rohia, in 1980.

Asa s-a nascut o discreta, dar tenace polemica: exista sau nu o cezura, o falie cu urmari profunde intre „primul” si „ultimul” Steinhardt, una care sa reflecte metamorfoza interioara operata de convertire si de trecerea tarzie la statutul de monah?

Cel dintai care a aruncat intrebarea a fost Nicolae Mecu, intr-un studiu publicat in Revista de Istorie si Teorie Literara, dar tot el a si neutralizat-o cu un raspuns negativ (vezi finalul studiului intoductiv al cercetatorului la volumul Articole burgheze din prezenta editie).

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-973-46-3397-5