Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Doua secole impreuna de Alexandr SOLJENITIN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 80,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandr SOLJENITIN

Doua secole impreuna 4 volume

Evreii si rusii inainte de revolutie 1795-1917 vol. I

Editura UNIVERS, Bucuresti – 2009

Traducere din limba rusa de Vasile SAVIN, Darclee TOMESCU-BERDON, Laura CATTANEO

Pret 80,00 Lei 4 volume

 

Extras/ Cuvant inainte

In munca mea de o jumatate de secol asupra istoriei revolutiei ruse, m-am lovit, nu o singura data, de problema relatiilor dintre rusi si evrei. Chestiunea aceasta spinoasa era prezenta mereu in evenimente, in psihologia oamenilor, trezind pasiuni aprige.

Nu pierdeam speranta ca un autor mi-o va lua inainte si va sti sa limpezeasca, pe larg si cu echilibrul necesar, aceasta chestiune incandescenta. Dar avem mai adesea de-a face cu reprosuri unilaterale: fie rusii sunt vinovati fata de evrei sau, mai rau, poporul rus este pervertit dintotdeauna, asta o gasim din belsug; fie, la celalalt pol, rusii care au tratat aceasta problema relationala au facut-o in mare parte pusi pe harta, exagerand, fara a vrea sa-i recunoasca cel mai mic merit partii adverse.

Nu se poate spune ca ne lipsesc jurnalistii; cei de origine evreiasca sunt chiar mai numerosi decat altii. Totusi, in ciuda abundentei de spirite stralucite si de condeie pricepute, nu avem o prezentare la zi si o analiza a istoriei noastre reciproce care sa satisfaca ambele parti.

Trebuie sa invatam sa nu rupem firele deja incordate ale acestei impletituri.

Mi-ar fi placut sa nu-mi incerc puterile pe un subiect atat de spinos. Dar consider ca aceasta istorie – cel putin efortul de a o intelege – nu trebuie sa ramana „interzisa”.

Istoria „problemei evreiesti” in Rusia (doar in Rusia?) este inainte de toate de o exceptionala bogatie. A vorbi despre ea inseamna a auzi tu insuti noi voci si a le face cunoscute cititorului. (In aceasta carte, glasurile evreiesti vor rasuna mult mai des decat cele ale rusilor.)