Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cuvant cu cuvant - Lilianna Lunghina

0 opinii / Scrie o opinie
  • 43,34 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Lilianna Lunghina  |  Cuvant cu cuvant. Amintirile unei maru traducatoare despre literatura, politica si supravietuire in Uniunea Sovietica, povestite in filmul lui Oleg Dorman. 
H U M A N I T A S , 2015. 


Colectia Memorii/ Jurnale. 
Traducere din rusa de Gabriela Russo. 

Extras din Cuvantul inainte semnat Oleg Dorman. 


In lunga ei viata , Lilianna Lunghina a cunoscut diverse tari , devenind o figura reprezentativa , uimitor de profunda si de lucida , a secolului XX. Un secol care a aratat ca nu exista o viata a tuturor, luati la gramada, ca viata e a fiecarui om luat in parte, ca omul e si soldat, si camp de batalie. Ca nu e o jucarie lasata la voia intamplarii, o victima a vietii, ci un izvor nesecat, si de aceea invulnerabil, al binelui.
Nu oricine are bucuria sa intalneasca asemenea oameni ca Lilianna Lunghina si Semion Lvovici Lunghin, sotul ei, cunoscut dramaturg. In viata noastra, cea mai mare insemnatate o au ceilalti oameni. In functie de ceilalti judecam viata, in functie de ei judecam puterea unui om, ce e in stare sa faca, judecam iubirea, devotamentul, curajul si daca e adevarat sau nu ce sta scris in carti. 
Am avut norocul sa-i cunosc si sa-i iubesc pe amandoi. Imi revine deci cinstea sa va prezint aceasta carte. 


Extras din Prolog
Numele meu e Lilia Lunghina. De la cinci la zece ani, cat timp am locuit in Germania, mi s-a spus Lili Markovici. De la zece la paisprezece ani, cat am stat in Franta mi s-a spus Lili Markovici. Iar cand jucam la teatrul de papusi al mamei mi se spunea Lili Imali. Imali este pseudonimul mamei, un cuvant vechi evreiesc care inseamna mama mea. Iata cate nume am avut. Si prin cate scoli n-am trecut. Le-am numarat, am invatat in douasprezece scoli. In lunga mea viata – voi implini in curand saptezeci si sapte de ani,, nici prin gand nu mi-a trecut ca sa traiesc pana la varsta asta., chiar ca ma ingrozesc – nu m-am invatat sa-mi spun numele dupa tata. E, desigur, o caracteristica a generatiei mele, ne-am simtit tineri multa vreme, ne spuneam pe numele mic, ne vorbeam cu tu. 

SPECIFICATII

Traducere Gabriela Russo
An aparitie 2015